Mange nyudlærte er fortsat langt fra job
Uændret andel af de nyudlærte i byggeriet er uden arbejde knap et halvt år efter svendebrevet
- Det er en bekymrende udvikling, idet vi jo ved, at bygge- og anlægssektoren er uhyre konjunkturpåvirkelig og derfor i de fleste sammenhænge er en god indikator for, hvordan det i øvrigt går med den økonomiske udvikling, siger senioranalytiker Mie Dalskov Pihl fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der har gennemført analysen.
Analysen viser, at andelen af ledige nyudlærte bygningshåndværkere er på 12,3 procent, svarende til at omkring hver ottende nyudlært er ledig 24 uger efter svendebrevet. Det er samme ledighedsandel som for alle nyuddannede faglærte, som imidlertid har oplevet et fald siden sidste år, hvor de nyudlærtes ledighed lå på 13,2 procent. Det er første gang siden 2008, at andelen af ledige nyuddannede ikke er steget.
- Vi ved generelt, at de erfarne håndværkere har lettere ved at få job, og den uændrede andel af de nyudlærte i byggeriet er desværre nok en indikation af, at byggeriet endnu ikke er i fulde omdrejninger efter krisen, siger Mie Dalskov Pihl.
Praktikplads er vigtig
Der er store regionale forskelle på de nyudlærte bygningshåndværkeres ledighed.
Fyn har således oplevet et stort fald i ledigheden blandt nyudlærte, men har med knap 15 procent fortsat en dimittendledighed på næsten 15. Positiv udvikling er der også i Jylland, mens andelen af ledige nyudlærte bygningshåndværkere på Sjælland er voksende.
- Forskellene kan måske bortset fra forskelle i aktivitetsniveau fra landsdel til landsdel måske også findes i, at byggevirksomhederne i Jylland og på Fyn er bedre til at oprette praktikpladser end i København og på Sjælland og at netop en praktikplads gør adgangen til arbejdsmarkedet meget lettere, fordi det viser, at man har kunnet passe et arbejde, siger Mie Dalskov Pihl.
Ingen overraskelse
I landets største byggefagforening kommer det ikke som en overraskelse, at de nyudlærte har svært ved at finde fodfæste på arbejdsmarkedet.
- Det begynder så småt at gå den rigtige vej med både beskæftigelse og ledighed, men vi ved af erfaring, at det er de nyuddannede og de helt gamle, der har sværest ved at få eller beholde arbejdet, når det går skidt i byggebranchen, så den høje andel af nyudlærte ledige fortæller, at vi ikke har lagt krisen helt bag os, siger Thomas Bentsen, der er leder af a-kassen i Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening i København.
Ligesom AE-rådet vurderer han, at spørgsmålet om praktikplads har stor betydning for beskæftigelsesmulighederne umiddelbart efter endt uddannelse.
- Vi har de seneste måske 10 år set en trend til, at der bliver færre uddannelsesaftaler for den hele uddannelse og i stedet flere delaftaler. Samtidig har vi især under krisen oplevet, at uhyggeligt mange ikke får praktikplads. Det betyder meget for tilknytningen til arbejdsmarkedet, at de nyudlærte ikke har haft et fuldt forløb i en virksomhed. Man får heller ikke det samme netværk, og i skolepraktik får man alt andet lige ikke kulturen på en byggeplads ind under huden. Og byggebranchen er jo brutal: Arbejdsgiverne vil hellere have de erfarne, hvis de er til at få fat i, og det har de jo været under krisen, lyder vurderingen.
Store forskelle
Inden for byggefagene er der i øvrigt stor forskel på ledigheden blandt de nyudlærte - fra elektrikernes ledighed på 4,5 procent til malernes 16,1 procent.
AE-rådet har udarbejdet analysen på baggrund af registerdata fra Danmarks Statistik og Beskæftigelsesministeriet. Alle nyudlærte er målt 24 uger efter endt uddannelse. Man betragtes som fuldtidsledig, når man har fire hele ugers som fuldtidsledig. De senest færdiguddannede er fra udgangen af september 2013, hvis ledighed er målt i marts 2014.