23948sdkhjf

Udenlandske byggefirmaer udfordrer arbejdsmiljøet

Arbejdsmiljø bliver en konkurrencefaktor, hedder det i en behovsanalyse udført for Byggeriets Arbejdsmiljøbus
Den fortsat voksende konkurrence fra udenlandske virksomheder øger polariseringen mellem de virksomheder, der inddrager arbejdsmiljøet som en konkurrencefaktor, og dem, der konkurrerer på prisen ved at overse arbejdsmiljøet.

Det er en af byggeriets helt store arbejdsmiljøudfordringer, hedder det i en uafhængig behovsanalyse, som partsforetagendet Byggeriets Arbejdsmiljøbus (Bam-bus) har fået udført.

I analysen hedder det, at de udenlandske virksomheder groft sagt kan opdeles i to - dem, der ønsker at indgå på det danske arbejdsmarked og dermed følge regler og krav om arbejdsmiljø, og dem der ikke vil.

“Den sidste gruppe ligger ikke inden for Bam-bus’ interessesfære, medmindre de kan skubbes over i den første gruppe. Virksomheder i den første gruppe har et meget stort videns- og vejledningsbehov, men vanskeligt ved at få det opfyldt. For at nå dem skal de lokaliseres og opsøges, og ofte kan der være en sprogbarriere. Det kan overvejes, om Bam-bus på sigt bør råde over konsulenter, der taler tysk, polsk og eventuelt andre sprog. Det andet problem er, at de skal være medlem af en af de organisationer, der bidrager til Bam-bus. Overvejelsen er derfor, om Bam-bus kan og skal være opsøgende over for disse potentielle medlemmer", hedder det i analysen.

Nogle svære at nå

Behovsanalysen og en evaluering af Bambus’ hidtidige arbejde er basis for en plan for det fremtidige arbejde i Bam-bus fra 2015 til 2020.

- Det er vi ikke færdige med at snakke om endnu, så det er for tidligt at slå fast, hvilken vej vi præcist skal gå. Bam-bus er imidlertid et unikt redskab for medlemsvirksomhederne, og det er jeg tilbøjelig til at vi skal holde fast i. Vi skal ikke yde rådgivning til virksomheder, der står udenfor den kontingentbetalende kreds, siger Bam-bus’ formand, Mette Møller Nielsen, arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri, der heller ikke ser for sig, at der skal ydes rådgivning på flere sprog.

- Nogle virksomheder kan være sværere at nå pædagogisk. Der er det snarere et spørgsmål om kontante regler og BAR-vejledning og tilsyn fra Arbejdssilsynet, mener hun.

Unik viden bæres videre

Den uafhængige behovsanalyse viser i øvrigt stor opbakning til det partsfinansierede og uvildige Bam-bus. Ingen synes at overveje at trække støtte. Det er mere et spørgsmål om Bam-bus bør vokse sig større eller har fundet sit leje.

En af de store forhindringer for, at virksomhederne ’gør noget’, er deres oplevelse af, at arbejdsmiljøomkostninger sætter dem bagest i konkurrencen om opgaver. Derfor er en bred accept i hele branchen et meget vigtigt argument. Det forudsætter, at Bam-bus-konsulenterne fortsat også besøger de virksomheder, der gør det godt, da det ofte er her, idéerne udvikles.

- Bam-bus skal bære den unikke viden om tekniske hjælpemidler videre rundt i hele branchen. Derimod skal Bam-bus ikke være virksomhedernes arbejdsmiljøafdeling. Bam-bus skal hjælpe virksomhederne i gang med egne processer, siger Mette Møller Nielsen.

Hun betegner i øvrigt behovsanalysen som god læsning, fordi den blandt andet nævner, at Bam-bus udfylder en “unik rolle" og er en aboslut “relevant aktør i de kommende år".

- Det ville naturligvis være bedst, hvis Bam-bus havde gjort sig selv overflødig, men vi har skabt en ordning, hvor virksomhederne får rigtigt meget arbejdsmiljø for pengene, mener Mette Møller Nielsen.

Organisationerne bag Bam-bus har besluttet at konsulenttjenesten skal være permanent.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109