23948sdkhjf

Opgaver i Tyskland på vej

Danske arkitekter byder sig til på det enorme tyske skoleområde, hvis fysiske rammer har brug for at møde den moderne pædagogik
Danske arkitektvirksomheder gør deres bedste for at charme sig til opgaver hos vores store nabo mod syd.

Ni tegnestuer har netop deltaget i den såkaldte Schulbau Messe i Hamburg, hvis formål var at beslutningstagere fra den nordtyske skole- og undervisningssektor kunne møde potentielle danske samarbejdspartnere.

Peter Theibel, international chef i Danske Ark, som havde arrangeret turen, siger:

- Det var en meget udbytterig konference, fordi en lang række beslutningstagere deltog. Fra dansk side havde vi sågar deltagere både med indlæg og i podium-diskussion. De danske indlægsholdere var Wilhelm Berner-Nielsen fra Arkitema og Julian Weyer fra C. F. Møller.

Sidstnævnte siger til Licitationen - Byggeriets Dagblad:

- De tyske udbudsformer kan være en stor mundfuld for danske rådgivere. Og det kan være svært at overskue, hvordan de omkring 2,5 mia. euro afsat til området, skal bruges. Til gengæld har vi noget at byde ind med, som tyskerne efterspørger, nemlig tidssvarende koblinger af moderne pædagogik med de fysiske rammer. Mange tyske skoler er gammeldags, med lange korridorer og lukkede klasseværelser, siger Julian Weyer, som havde medbragt et af de bedste eksempler på, at dansk skolearkitektur kan have en fremtid i Tyskland, nemlig det allerede byggede gymnasium A.P. Møller Skolen i Slesvig.

- At udvikle bygningen omkring moderne pædagogiske metoder er indlejret i danske arkitekters arbejdsmetode, siger Julian Weyer til Licitationen.

Demokratisk proces

Også Serban Cornea, partner i tegnestuen Mutopia med 12 ansatte, mener, at danskere har meget at byde ind med:

- Vi har med blandt andet Bevægelseshuset i Kalundborg og flere ombygningsprojekter vist, at vi med slutbrugerne i centrum kan omforme og forvandle skoler, så de får ny værdi for både brugerne og lokalsamfundet, siger han.

- Det kan faktisk lade sig gøre både at lytte til borgerne, inddrage alle i de demokratiske processer og samtidigt få noget mangesidigt frem i bygningerne, så lukkede skoler får nyt liv som "landsbyernes dagligstue" og bliver centrum for både idræt, offentlige aktiviteter og privat erhverv. Det handler i høj grad om at skubbe til den udvikling, der er i gang, ikke mindst når vi taler om bæredygtighed og grønne løsninger, der også er efterspurgte i Tyskland, siger Serban Cornea.

Han tilføjer, at byggeri i Tyskland er fyldt med udfordringer, men selv om opgaverne ikke altid ligger lige til højrebenet, er interessen for anderledes udnyttelser af skoler til stede.

- I Tyskland er der et stort udbygningsbehov og her kan vi byde ind med arkitektonisk kvalitet i forhold til den nytænkning, der efterspørges. Både i Tyskland og i Danmark oplever man jo, at når meget bygges på kort tid, kan der være tendens til, at man falder tilbage til nogle gamle vaner og velafprøvede metoder. Men så sker der heller ikke noget nyt, siger Serban Cornea.

Han tilføjer, at virksomheden endnu ikke er etableret i Tyskland, men at han på Schulbau kunne se, at nytænkning på skoleområdet er efterspurgt. I Tyskland er betydningen af "merværdi" den sammen som i Danmark.

- Danske arkitekters omdømme er stærkt, og i Skandinavien har vi tradition for at lytte til slutbrugerne. Det skal vi holde fast ved, siger Serban Cornea.

Partner hos Zeso Architects, Torben Juul, siger til Licitationen, at hans virksomhed netop har indgået samarbejdsaftale med den store tyske tegnestue PBR:

- De har brug for os, og vi har brug for en stor mercedes i ryggen, til at bane vejen for opgaver, siger han
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094