Ud af bedøvelsen
Når det så kommer til stykket, så er det alligevel lykkes helt at undgå at tale med personalet på det eksisterende sygehus i Odense OUH, og man har således glemt både narkose- og personalefaciliteter i projekteringen af nybyggeriet. Godt gået.
Det er alligevel lidt fantastisk, at der ikke bare er en enkelt ingeniør, der har prøvet at få fjernet en blindtarm eller lignende - og dermed kunne stille sig selv eller andre det gode spørgsmål om, hvor bedøvelsen og personalet skulle være.
Det viser bare med al tydelighed, at når det gælder kompliceret byggeri som et sygehus er, så skal der være involvering af nogle erfarne folk. Det vil blandt andet sige personalet. Det kan ganske enkelt ikke være rigtigt, at der i så store byggerier skal opdages graverende fejl som denne ved en fuldstændig tilfældighed, som det her er tilfældet.
Det er ligeledes helt uacceptabelt, at byggeriet skal forsinkes i et halvt år af samme årsag.
Vi har før set skandaleramte byggerier i Danmark. Byggerier, hvor der ikke har været styr på blandt andet sikkerhed, og hvor kvaliteten ikke har været i orden, og hvor budgetterne har været sprængt til atomer.
Men vi har også set byggerier, hvor der har været styr på tingene, og hvor forarbejdet og projekteringen har været gjort grundigt.
Man kan godt frygte for, at det ikke er den sidste fejl, der kommer frem i lyset. Håbet kan så være, at de kommer frem så meget i tide, at udgifterne ikke løber helt grassat.
Hvis Danmark skal høste viden og eksportpotentiale ud af de store byggerier, så drejer det sig om at blive klogere af de fejl, der begås.
Man må ikke fjerne sig så meget fra brugerne, at man føler sig for ophøjede til at høre på personale og brugere - heller ikke når det gælder et hospital.