23948sdkhjf

Massiv kritik af anlægs-aflysning

København gambler med både miljø og arbejdspladser ved at aflyse Amager Bakke, mener fagforeninger - sagen kommer nu op i Folketinget
Aflysningen af forslaget til et nyt anlæg i stedet for det nedslidte Amagerforbrænding får ikke bare Amagerforbrændings bestyrelse op i det røde felt.

Nu protesterer både landspolitikere og fagforeninger i forhold til Københavns politik.

Fagforeningen mener, at København har truffet en forkert beslutning på et forkert tidspunkt ved at sige nej til en lånegaranti på fire mia. kr.

Fagforeningen forstår ikke hvorfor, og understreger, at beslutningen ikke bare skaber usikkerhed for den fremtidige affaldshåndtering i hele Hovedstaden, men også ødelægger jobmuligheder for tusind arbejdsløse bygge- og anlægsarbejdere.

- Det er dybt bekymrende og meget svært at forstå at nogle politikere i København lige før start stopper et så gennemarbejdet projekt som det her. Efter vores opfattelse er der ingen holdbare argumenter mod, at Amagerforbrændingen gennemfører deres forslag. Forarbejdet har stået på i flere år og er så grundigt og miljørigtigt, at politikerne burde bakke op bag det, siger Gunde Odgaard, der er sekretariatschef i BAT-kartellet, der repræsenterer bygge- og anlægsfagforeningerne.

1.000 job i fire år

Han peger samtidig på, at det er en beslutning, der rammer byggefaget ekstra hårdt, da beregninger viser at der er omkring 4.600 mandeårs arbejde i dette projekt. Det svarer til beskæftigelse for mindst 1.000 bygningsarbejdere i fire år, og derfor kan det være med til at sætte gang i byggebranchen og give job til nogle af de mange bygningsarbejdere, der er på dagpenge i København.

På Licitationens kommentar om, at det jo ikke kan være et argument i sig selv at opføre et projekt til fire mia. kroner for at skabe byggejob, siger Gunde Odgaard:

- Selvfølgelig skal man ikke bygge for bare at skabe beskæftigelse. Miljø- og affaldsargumenterne skal holde. Og et kommende anlæg skal være fremtidssikret. Men det er forslaget jo også. Det er det bedste bud på en effektiv og miljørigtig affaldshåndtering til en by, som har ambitioner om at rumme 100.000 borgere mere om 10 år. Visionerne fra både Ayfer Baykal og fra miljøministeren om mere genanvendelse er vi da alle enige i, men det er bare ikke realistisk i den målestok i de næste mange år. Så at basere fremtidens affaldshåndtering og fjernvarmeforsyning på det, holder simpelthen ikke, siger BAT-kartellets sekretariatschef.

Dårligt arbejdsmiljø

Også de faglige repræsentanter på Amagerforbrænding er meget kritiske i forhold til den politiske styring i denne sag.

Fællestillidsmand på Amagerforbrænding, Kim Schrøder, siger til Licitationen, at det er bekymrende.

- Vi arbejder hver dag på at holde et meget nedslidt anlæg i gang. Det trænger rigtig meget til at blive skiftet ud. Vi har brug for et bedre arbejdsmiljø, og miljøet har også brug for et mere miljørigtigt anlæg. Og som vi ser det, er det bedste forslag nu kommet fra Amagerforbrænding. Derfor er det meget forkert at sætte en kæp i hjulet nu, siger han.

Op i Folketing

Sagen om Amagerforbrænding kommer nu også op i Folketinget, da Martin Geertsen (V) har stillet regeringen en række spørgsmål om emnet.

- Jeg undrer mig meget over, at Københavns politikere kan stoppe et så gennemarbejdet projektet på dette sene tidspunkt, og det vil jeg gerne have regeringens holdning til, siger Martin Geertsen til Licitationen.

Teknik- og Miljøborgmester Ayfar Baykal (SF) afviser i en mail til Licitationen, at de ødelægger noget som helst i forhold til beskæftigelsen.

- Vi stopper ikke noget. Vi beder blot om at få en businesscase på et alternativ, hvor der er mere fokus på genanvendelse. Det kan betyde en udskydelse af projektet på et års tid. At byggeriet ikke kommer i gang nu, skyldes, at vi ikke har fået det beslutningsgrundlag vi har bedt om.

- Ser man på vækst og beskæftigelse, så mener jeg også, det er værd at hæfte sig ved, at vi kan bane vejen for grøn vækst, hvis vi udvikler ny teknologi som Renescience. Den teknologi kan Danmark senere eksportere til andre lande. I øvrigt udgør Københavns Kommunes eget anlægsbudget fra 2012-15 ikke mindre end 10,4 mia. kr. Så vi gør allerede meget for at holde gang i beskæftigelsen inden for anlægsbranchen, lyder det fra teknik og miljøborgmesteren.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094