Nyt erhvervsbyggeri kan betale sig
Trods masser af ledige erhvervslejemål over hele landet kan det for mange virksomheder betale sig at bygge nyt, siger analyse
Det er den overraskende konklusion i en update på markedssituationen for erhvervslejemål, som Kuben Management netop har offentliggjort.
Det er ikke mindst stigende fokus på totaløkonomi, der kan føre til øget efterspørgsel på nybyggede erhvervslejemål, men også forhold som bedre produktionsmuligheder og bedre arbejdsmiljø, fordelagtig udvikling i omkostningerne ved nybyggeri og ledig kapacitet i byggebranchen spiller ind, når det skal vurderes, om det kan betale sig at bygge nyt.
- Langsigtede virksomheder bør føre til nyt erhvervsbyggeri - selv i en situation, hvor vi har et stort udbud af eksisterende erhvervslejemål. Den vigtigste årsag er, at moderne byggeri betyder lavere driftsomkostninger og - alt andet lige - højere produktivitet blandt de ansatte. Hvis utidssvarende lokaler skal renoveres, så de lever op til moderne krav til indeklima og energi vil det ofte betyde, at renoveringen bliver urentabel. Det reelle udbud af tidssvarende erhvervslejemål er derfor ikke så stort, som det umiddelbart ser ud, siger Jens Henrik Haahr, direktør i Kuben Management.
Han oplyser, at mange pensionskasser i øjeblikket er på udkig efter slidte erhvervsejendomme, særligt i de største byer, med henblik på istandsættelse og ombygning til boliger.
- Dette kan være en god strategi i forhold til boligudlejning, men i forhold til erhvervslejemål er vores konklusion, at det ofte vil være en bedre idé at bygge nyt, siger Jens Henrik Haahr.
I Dansk Byggeri er chefanalytiker Finn Bo Frandsen enig i analysens argumenter for at bygge nyt, men mener ikke, der er udsigt til øget nyt erhvervsbyggeri.
- Selv om man ser bort fra de mange utidssvarende erhvervslejemål, er der fortsat meget ledigt, også omkring storbyerne, så jeg tror ikke på nogen vending med hensyn til nyt erhvervsbyggeri. Men det er helt rigtigt, at det i mange tilfælde kan betale sig at bygge nyt ud fra totaløkonomiske overvejelser. Det er jo blandt andet derfor man bygger nye supersygehuse. Konsekvensen af ikke at bygge nyt er, at vi får en voksende andel utidssvarende produktions- og kontorlokaler. Det kan gøre det vanskeligere at tiltrække de kloge hoveder, fordi moderne tidssvarende lokaler er et vigtigt parameter, når man skal tiltrække den bedste arbejdskraft, siger han.
Finn Bo Frandsen oplyser, at værdien af erhvervsbygningerne i Danmark har været uændret siden 2008.