23948sdkhjf

Byggeriet efterlyser videncenter

Dansk Byggeri og Teknologisk Insitut vil have et videncenter for produktion, håndtering og genanvendelse af bygge- og anlægsaffald med på finansloven og har derfor sendt et konkret forslag til miljøministeren
Hvis bygge- og anlægsbranchen skal leve op til regeringens ressourcestrategi om mindre spild og øget genanvendelse, så er der behov for et centralt videncenter, hvor branchens forskellige aktører kan søge informationer om alt fra nedrivning, behandling, transport og genanvendelse af bygge- og anlægsaffald.

Det fremhæver Dansk Byggeri og Teknologisk Institut, der sammen har udarbejdet et forslag, som Dansk Byggeri har sendt til miljøminister Kirsten Brosbøl (S) med henblik på at få initiativet med på finansloven.

I forslaget og overfor Licitationen - Byggeriets Dagblad slår parterne fast, at behovet for et centralt videncenter er stort.

- Vi oplever, at der er et stort behov i branchen for at samle viden om alt fra produktion, håndtering og genanvendelse af byggeaffaldet ét sted. Det giver en større værdi end at skulle opsøge informationerne flere forskellige steder, siger Martin Nerum Olsen, faglig leder inden for bygge- og anlægsaffald på Teknologisk Institut og fortsætter:

- Et videncenter, som det vi lægger op til med Dansk Byggeri, vil blandt andet være med til at minimere skadelige stoffer i affaldsstrømmen, og det har jo værdi for samfundet som samlet enhed.

Daglige henvendelser

Martin Nerum Olsen fremhæver, at der dagligt tikker henvendelser ind på Teknologisk Insitut fra forskellige aktører i bygge- og anlægsbranchen, der søger et samlet sted, hvor de kan gå hen og få svar på alle deres spørgsmål.

Også Dansk Byggeri har oplevet en stor interesse for projektet.

- Der er generelt et stort videnbehov, som vi skal have dækket, siger Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri og fortsætter:

- Det her er vores måde at operationalisere regeringens ressourcestrategi på. Det er langt fra nok bare at snakke om problemerne og holde skåltaler. Vi skal have konkrete initiativer på bordet. Derfor håber jeg da også, at vi får en tilbagemelding og dialog med ministeren om, hvordan hun ser, at vi kan implementere vores forslag.

At der er hevet fat i ministeren ser Foreningen for Rådgivende Ingeniører (FRI) positivt på.

- Det giver god mening med et videncenter. Det kan være med til at højne bevidstheden om affaldsgenbrug hos både virksomheder og forbrugere, siger Henrik Garver, adm. direktør i FRI.

Han peger i den forbindelse på, at det ville være en god idé at sende videncenteret i udbud.

- På den måde sikrer man, at det lander der, hvor der er størst faglig dybde, siger han.

Åben for idéer

Michael H. Nielsen understreger, at organiseringen endnu ikke er fastlagt.

Fastlagt er blot, at videncenteret skal være for alle aktører i bygge- og anlægsbranchen - det gælder såvel bygherrer og rådgivere som materialeleverandører og de udførende virksomheder, som alle skal kunne hente informationer om eksempelvis tilgængelige uddannelser og kurser.

Forslaget åbner op for, at informationerne skal kunne tilgås enten via en hjemmeside eller ved direkte kontakt, og at videncenteret bør kunne tilbyde et rejsehold, der kommer ud på arbejdspladserne og holder gå-hjem-møder.

Desuden beskrives det, at videncenteret umiddelbart vil blive forankret hos Teknologisk Institut, og at det bør have et rådgivende udvalg tilknyttet bestående af repræsentater fra Miljøstyrelsen, Arbejdstilsynet, Dansk Byggeri, Dansk Affaldsforening, Foreningen for Rådgivende Ingeniører, Bygherreforeningen og Kommunernes Landsforening.

Martin Nerum Olsen forestiller sig, at to-tre medarbejdere vil skulle håndtere henvendelserne til videncenteret ved siden af andre opgaver inden for formidling af viden omkring affald og genanvendelse.

- Men det kan sagtens være, at vi senere skal mande op. Det kommer selvfølgelig an på, hvor godt videncenteret bliver modtaget udadtil, siger han.

Til spørgsmålet om økonomien fremhæver Michael H. Nielsen, at videncenteret vil kræve en bevilling på fem-ti mio. kroner i et par år.

- Det viser erfaringerne fra for eksempel videncenteret for energibesparelser i bygninger, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156