23948sdkhjf

En nichebranche under fortsat pres

Skæring og boring er en nichebranche, hvor der kæmpes om ordrerne. Således også hos Totaldiamanten i Hedehusene
Det går hårdt for sig i branchen for skæring og boring. Der er kamp om ordrerne og ofte til priser, der ligger langt under, hvad arbejdet rent faktisk kan gøres til.

Det er den barske virkelighed for Michael Arrild og hans 25 medarbejdere i firmaet Totaldiamanten, der er et selskab i Tscherning-koncernen. Firmaet ligger på stort set samme adresse, og Michael Arrild er søn af stifteren og er selv kommet tilbage i virksomheden efter nogle år i en anden virksomhed. Indtil nu har han drevet virksomheden sammen med Niels Bille, som snart stopper, og så overtager Michael Arrild den daglige drift som afdelingschef i virksomheden, som fortsat vil være et selskab i Tscherning-regi.

- Vi har ikke ret lang horisont på vores arbejde og de projekter, vi har, siger han til Licitationen.

- Vi har selvfølgelig nogle større opgaver, som folkene kører ud til hver dag, og som kører over en periode. Men en række af vore folk ved vi faktisk ikke helt hvad vi skal sætte til, hvis vi går en lille uges tid frem i kalenderen, så det er ret kort horisont, siger han.

- Det lykkes dog stort set hver dag at få alle ud at køre, smiler han.

Bestilles sent

Et af nichebranchens problemer er, at skæring og boring bliver bestilt til udførelse meget sent i et projektforløb, selvom det egentligt burde være lige omvendt. Det er et fokusområde, som ofte glemmes af ingeniører og bygherre.

- Fordi det er et lille og teknisk fag, er der mange, der ikke rigtigt tænker over, at der også skal bores huller ellers skæres. På asfaltområdet er det lidt bedre, men også her skal vi reagere meget hurtigt, selvom vi egentligt er de første, der skal i gang, inden alt det andet kan ske, siger Michael Arrild.

Firmaet har udover asfaltområdet også boring og andet skærearbejde.

- Det er nok asfaltområdet, der fylder mest hos os, målt i omsætning per medarbejder, siger han.

Mange cowboys

Diamantskæring- og boringsområdet er ifølge Michael Arrild præget af mange lykkeriddere, som uden professionel baggrund giver sig til at bore og skære – reelt uden viden på området.

- Det giver et voldsomt pres, når nogle går ind med priser, som ligger på omkring en tredjedel af, hvad det burde koste, hvis man medregner udgifter til klinger og skæreværktøj, sikkerhed og andet, siger han.

Derfor efterlyser han at der kommer mere styr på branchen, måske med noget uddannelse:

- Vi har forsøgt at få en art uddannelse for skære- og borefolk op at stå, men vi har ikke kunnet skaffe nok til at oprette det. Og det, synes jeg, er meget ærgerligt, for det er faktisk lige det, faget har brug for. Der kommer hele tiden nye måder at gøre tingene på, så det ville være en stor fordel, erklærer han. Firmaet er medlem af Dansk Byggeri’s Diamantsektion, som den kaldes.

Ren priskonkurrence

Når der konkurreres, er det på ren pris.

- Vi har i vores firma qua vort ejerskab heldigvis en række kodeks, vi skal overholde. Det gælder arbejdsmiljø og sikkerhed samt miljøkrav. Derfor er vi også nødt til at tage os betalt for den del af arbejdet. Det finder vi helt naturligt, at kunden kan være sikker på, at tingene også er i orden. Men oftest er det den laveste pris der tæller, og så kan det være svært at overbevise kunden om, at det godt kan betale sig at betale lidt mere, og så have tingene i orden, siger Michael Arrild.

Firmaet er Sjællands største inden for diamantskæring og –boring, og sidder i Dansk Byggeris Diamantsektion med 27 andre virksomheder af forskellig størrelse, som er fordelt over hele landet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.092