Voldgift bliver dyr for malersvende på akkord
Voldgiftskendelse kan koste malersvende på akkord op mod 22.000 kroner over tre år
Det vil over hele perioden betyde op mod 22.000 kroner mindre i lønningsposen eller gennemsnitligt mere end 600 kroner hver måned.
- Det er noget svineri, at store grupper på arbejdsmarkedet ikke får reguleret deres løn. Den eneste mulighed malersvende på akkord nu har for at få mere i løn, så de kan følge den almindelige prisudvikling, er at knokle noget mere, og det er jo hverken sundt eller holdbart, siger Jørn Erik Nielsen, formand for Malerforbundet, som tabte voldgiften til arbejdsgiverne i Danske Malermestre.
Han slår imidlertid fast, at forbundet respekterer opmandens afgørelse.
- Vi har tradition for at rette ind efter voldgiftskendelser, og det gør vi naturligvis også her, også selv om vi er uenige i afgørelsen, siger Jørn Erik Nielsen.
Som resten af byggeriet
Danske Malermestre hilser kendelsen velkommen.
- Vi har fået slået fast, at vores overenskomst er en minimallønsoverenskomst akkurat som resten af byggeriet. Det er vi tilfredse med, siger direktør Ole Draborg.
Han erkender, at afgørelsen får betydning for akkordsvendenes løn.
- Men det advarede vi faktisk Malerforbundet om, da vi sad i Forligsinstitutionen, ville blive konsekvensen, siger Ole Draborg.
Han understreger, at parterne har tradition for at forhandle sig frem til en løsning, så han håber, at forårets overenskomstsammenbrud er undtagelsen, der bekræfter reglen.
Jørn Erik Nielsen mener, at der er tale om en systemfejl, når lønmodtagere på akkord ikke får reguleret deres løn, hvis de bliver omfattet af et mæglingsforslag som følge af sammenbrud i forhandlingerne.
- Det bliver en udfordring for LO at lave om på det. Sagen er jo, at LO og DA nikker til forligsmandens mæglingsskitse, inden den bliver fremsat, og vi opfordrer LO til meget grundigt at overveje, om man i fremtiden kan acceptere, at nogle grupper ikke tilgodeses i mæglingsforslaget. At vi er havnet i denne situation er ikke LOs skyld, men LO er de eneste, der kan gøre noget ved problemet. Akkordsatserne reguleres på normallønsområdet, og det er ikke noget naturgivent, at prislisterne på minimallønsområdet ikke reguleres i et mæglingsforslag, mener Jørn Erik Nielsen.
Ud over malerne bliver også akkordsvendene i Blik- og Rørarbejderforbundet uden regulering af prislisten i de kommende tre år. Det skyldes akkurat som for malerne, at det ikke lykkedes Blik og Rør og modparten Tekniq at blive enige om overenskomstfornyelsen, og at overenskomsten derfor blev omfattet af mæglingsforslaget.