Reglerne skal nu virke i praksis
Skatteminister Morten Østergaard lovede i går på et åbent samråd, at lempelsen af reglerne for beskatning af arbejdsudleje ikke vil give anledning til øget social dumping
Regeringen strammede ellers reglerne vedrørende arbejdsudleje i 2012 og de har, ifølge fagbevægelsen, været den vigtigste indsats i forhold til at bekæmpe social dumping.
Det var Skatteudvalget, der havde kaldt ministeren i åbent samråd, hvor der på tilhørerpladserne sad repræsentanter for både Dansk Byggeri, Dansk Industri, BAT-kartellet og 3F. Fra politisk hold var det dog kun Enhedslisten, SF og de Radikale, der var mødt op.
Nye fortolkninger
På samrådet gjorde skatteministeren meget ud af, at understrege at retstilstanden ikke føres tilbage til før 2012.
- Det her ændrer ikke på, at der skal betales dansk arbejdsudlejeskat, når man hyrer udenlandsk arbejdskraft. Regeringen prioriterer social dumping meget højt. Vi har både med finansloven 2012 og 2013 indgået aftale om at bekæmpe social dumping, vi har sikret arbejdsklausuler, og vi arbejder løbende på at sikre ordentlige arbejdsforhold på det danske arbejdsmarked. Men som altid med ny lovgivning, skal der skabes nye fortolkninger, sagde Morten Østergaard,
Ministeren mener, at nu skal styresignalet have mulighed for at virke i praksis.
- Regeringen vil følge det nøje fremover. Ligesom Skat vil styrke indsatsen med social dumping fremover, så der sendes et klart signal om, at man ikke kan unddrage sig reglerne. Jeg vil gerne love, at ændringerne i styresignalet ikke vil give anledning til øget social dumping. Jeg har aftalt med fagbevægelsen, at vi følger op, og at de afgørelser, der bliver truffet, vil blive offentliggjort hurtigt, sagde ministeren.
Utilfredshed
Enhedslistens arbejdsmarkeds- og social dumpingordfører Finn Sørensen var langt fra tilfreds med ministerens svar.
- Man ændrer praksis, fordi der er nogle i erhvervslivet, der var utilfredse. Men fagbevægelsen er tilfredse med reglerne, som de var, så det undrer mig, at man ikke beholder dem. Ministeren må derfor have lyttet mest til erhvervslivet, sagde han.
Det er Gunde Odgaard sekretariatsleder i BAT-kartellet enig i. Han sad på tilhørerpladserne under samrådet.
- Jeg må konstatere, efter at have set den endelige tekst, at man har udvidet det råderum, som virksomhederne har i forhold til arbejdsudleje. Det råderum er historisk set blevet misbrugt. Så vi må erkende, at ministeren ikke har lyttet til os. Ingen har diskuteret ændringen med os, inden den blev sendt i høring. Men jeg er da glad for, at ministerens lover, at det ikke vil give anledning til øget social dumping - men det må komme an på en prøve, sagde han efter samrådet.
Flere spørgsmål
Dansk Byggeris cheføkonom, Bo Sandberg, mener ikke, at man kan tale om, at ministeren kun har lyttet til arbejdsgiverne. Han deltog i samrådet og havde bagefter følgende kommentar:
- Ministeren har lyttet til, hvad der var det oprindelige lovforslag fra 2012. I Skatterådets afgørelser og i fortolkningen af loven er man gået for vidt, og der har været gråzoner, som blandt andet har ramt byggebranchen. Derfor er jeg glad for, at de skiftende ministre har lyttet.
SFs skatteordfører Lisbeth Bech Poulsen, der i gårsdagens udgave af Licitationen savnede svar fra skatteministeren, måtte efter samrådet erkende, at ministeren heller ikke på samrådet kom det nærmere.
- Vi er grundlæggende uenige om, hvad der var ånden i stramningen fra 2012. Men vi vil holde ministeren op på, at han vil følge op på, hvad ændringen betyder i praksis. Jeg har derfor tænkt mig, at fortsætte med at stille spørgsmål til, hvordan det er gået - det lagde ministeren også selv op til, sagde hun.