23948sdkhjf

‘En iPad kan ikke hamre søm i’

Byggeriet skal være på forkant med den demografiske udvikling, branchen skal blive bedre til it-anvendelse og BoligJob-ordningen bør være permanet, mener økonom i Dansk Byggeri
Bygge- og anlægsbranchen venter stadig på stabil og positiv vækst, så der kan komme gang i private byggeinitiativer. Det mener cheføkonom i Dansk Byggeri, Bo Sandberg.

Licitationen - Byggeriets Dagblad har bedt ham forholde sig til nogle af de udfordringer branchen står overfor.

Ifølge jeres egen analyse holder byggebranchen liv i provinsen - er det et overset element i de politiske prioriteringer?

- Det er det nok. Der er meget af det arbejde der foregår regionalt, der ryger under radaren. Men for eksempel Bolig-Job-ordningen er med til at holde aktivitet i yderområderne, og det er derfor afgørende at den bliver permanent.

Hvad skal der til for at der igen kommer fuld fart på byggeriet?

- Det der i høj grad mangler er, at dansk økonomi kommer ind i en periode med mere stabil positiv vækst. Det er i høj grad den private del af bygge- og anlægsbranchen, der halter bagefter aktivitetsmæssigt. Boligbyggeriet er historisk lavt og erhvervsbyggeriet er også underdrejet. Det handler om, at man tænker langsigtet, og at man indser, at der et stort boligbehov, hvis man skal følge med den demografiske udvikling og urbaniseringen. Man skal være på forkant med udviklingen - både når det gælder at bygge nyt i de større byen og rive ned, der hvor der står tomme bygninger.

Hvordan har byggeriets iværksætterkultur det?

- Den har det ret godt. Det er en branche, hvor det er relativt let at starte virksomhed. Mange af dem, der startede i slutningen af højkonjunkturen har brændt nallerne, fordi de ikke var gearet til det kraftige tilbageslag, der kom. Det medførte mange konkurser. Men der er stadig mange, der er villige til at tage springet og nu er bedre rustet til det, da man har krisen i blodet. Byggebranchen er stadigvæk præget af en høj virksomhedsdynamik, og selv om konkurser har ramt hårdt og gjort ondt på mange, så er det sundt for branchen, at der er den her virksomhedsdynamik med mange nye der starter op, og andre der forsvinder ud af markedet. Det er også noget af det Produktivitetskommissionen efterspørger og diagnosticerer, at det er et af de største problemer i Danmark.

Bygge- og anlægsbranchen investerer mindst i it pr. medarbejder sammenlignet med andre brancher - hvad er konsekvensen af det?

- Byggebranchen hverken kan eller skal op på samme niveau som eksempelvis informations- og kommunikationsbranchen, for der er stadigvæk meget der er fysisk arbejde. Det giver ingen mening at hamre søm i med bagsiden af sin iPad. Så sammenligningsgrundlaget bør ikke være informations- og kommunikationsbranchen, men det er klart at der stadig er meget af den daglige digitalisering i form af fakturaer, kundebetjening og ordrebestilling, hvor der stadig er plads til forbedringer. It er en dyr investering. Ikke mindst hvis man er en mindre virksomhed. Men det er formentlig endnu dyrere at lade være. Derfor er det blandt andet vigtigt at sikre rammebetingelser med gode afskrivningsmuligheder for at stimulere it-anvendelse og udbredelse.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078