23948sdkhjf

Europas bedste anlægsstruktører er jyder

Første danske deltagelse i EuroSkills gav guld til to unge jyske anlægsstruktører
Europas bedste unge anlægsstruktører er danske.

Anlægsstruktørene Claus Smedegaard Herping fra Lemvig og Sune Thesbjerg Olesen fra Spjald har i en knivskarp konkurrence med tyske fagfæller vundet guld i EuroSkills, de europæiske mesterskaber i håndværk i den nordfranske by Lille.

Med guldet til de to unge jyder fik Danmarks sin første medalje ved de europæiske mesterskaber nogensinde.

Ud over Danmark og Tyskland stillede også Frankrig og Sverige med to-mands hold, men det blev hurtigt i den tre dage lange konkurrence klart, at kampen om sejren alene var et anliggende mellem Danmark og Tyskland.

- Først i slutspurten lykkedes det de danske deltagere at overhale deres tyske konkurrenter, hvilket må siges at være ganske imponerende. Det skyldes, at konkurrenceindholdet gav tyskerne en fordel, fordi det i højere grad lignede indholdet i den tyske uddannelse, som minder mere om vores brolæggeruddannelse. De unge danskere havde imidlertid op til konkurrencen været på intensivt kursus i brolægning, og det gav altså pote, siger Steen Boesen, der er bestyrelsesmedlem i det faglige udvalg for struktøruddannelsen.

Begge fra Mercantec

Der blev konkurreret i brolægning, belægningssten, kantsten, asfaltering samt et mindre område med småsten. Derimod indgik kloak, som er en væsentlig del af uddannelsen som anlægsstruktør i Danmark, ikke i konkurrencen.

De danske guldvindere er begge uddannet på erhvervsskolen Mercantec i Viborg. 21-årige Sune Thesbjerg Olesen var i praktik i Spjald Entreprenørforretning A/S og arbejder nu hos Lauge Bonde ApS i Skjern, mens 22-årige Claus Smedegaard Herping er ansat i Nørgaards Fliser i Lemvig, hvor han også var i lære.

For få til World Skills

Det var fjerde gang, der blev afviklet EuroSkills, men første gang nogensinde at Danmark var med.

Den danske deltagelse i tre fag skyldes, at de pågældende fag ikke er så udbredte, at de kan komme med i World Skills. Her kræves der første gang otte deltagende lande og derefter minimum 12 deltagere.

- Der er simpelthen for få lande, der har en uddannelse, der matcher eller er sammenlignelig med vores uddannelse som struktør, og det gælder faktisk både anlægsstruktør og bygningsstruktør, men vi arbejder på at få flere lande med delvist beslægtede uddannelser gjort interesserede, så vi på sigt kan deltage i World Skills. I øjeblikket overvejer vi, om bygningsstruktørerne skal deltage som demonstrationsfag ved World Skills næste år, siger Steen Boesen.

Ud over de to guldvindende anlægsstruktører var Danmark repræsenteret med gulvlæggeren Kim Søndergaard Petersen fra Nørre Nebel og landbrugsmaskinmekanikeren Filip Søndergaard Nielsen fra Ølgod. De klarede det godt og var selv tilfredse med deres præstation, selvom det ikke blev til en podieplads denne gang.

De havde alle kvalificeret sig gennem deltagelse i DM i Skills. Næste DM i Skills er i januar i København.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11