Offentlige kontrolbud i Viborg
Derfor har Dansk Byggeri efterlyst, at kommunerne lægger de vundne kontrolbud frem. Vi har desværre set tilfælde, hvor regnefejl i et kontrolbud førte til, at kommunen uretmæssigt selv vandt opgaven. I sidste ende er der jo kun skatteborgerne til at betale for den regnefejl, mens den private virksomhed selv betaler for eventuelle regnefejl.
Hvis kommunerne vil drive erhvervsmæssig virksomhed på skatteborgernes regning og risici, så må det også være gennemsigtigt. Manglende gennemsigtighed kan også afholde seriøse virksomheder fra at bruge tid og kræfter på at give et tilbud. Det koster i sidste ende både de private virksomheder og kommunen dyrt.
Mange kommuner har dog afvist at offentliggøre de vundne kontrolbud, men Viborg Kommune er af en anden opfattelse. Her har man valgt at lægge alt frem om processen med udbuddet af vej- og parkafdelingen - også selve kontrolbuddet.
I Dansk Byggeri kender vi ikke til andre kommuner, der har lagt alt frem på hjemmesiden om kontrolbuddet, men vi kan kun opfordre andre til at følge Viborgs eksempel.
Samtidig har Dansk Byggeri vundet en sag i Klagenævnet for Udbud, som slår fast, at kontrolbud ikke er beskyttet af offentlighedsloven. Afgørelsen slår en streg under, at offentligheden har en generel interesse i se kommunernes beregning af kontrolbud. Så nu er juraen også klar i mælet på området.
Men offentliggørelsen af kontrolbud bør ikke stå alene. Kommunen bør også forpligtes til at føre særskilt regnskab med sit vundne kontrolbud. Det skal sikre, at kontrolbuddet også i praksis lever op til den pris og kvalitet, som de har forpligtet sig til i kontrolbuddet.
Sådan er det for private virksomheder i dag, og det samme bør gælde kommunale kontrolbud. Hvis Viborg også følger op på deres vundne kontrolbud, kan de tvære et fint eksempel på, hvordan man nærmer sig fair vilkår på området.