23948sdkhjf

Minister freder metroledelsen

Transportminister Magnus Heunicke (S) har stadig tillid til Metroselskabets ledelse, men nu er der heller ikke flere undskyldninger, sagde han i går på et åbent samråd
Placeret i en Wegner-stol og under seks hvide PH-koglelamper indledte transportminister Magnus Heunicke (S) gårsdagens åbne samråd med kort at redegøre for sagen i Rødovre, hvor godt 200 portugisiske metro-arbejdere ulovligt har boet under uværdige og uhumske forhold i en erhvervsejendom, der ikke er godkendt til beboelse.

Ministeren forsikrede, at han netop havde afholdt et møde med ledelsen af Metroselskabet og bedt dem redegøre for, om det blot er en enlig svale, når det irske vikarbureau ICDS indkvarterer sine medarbejdere på en sådan måde.

Og så var samrådet i gang. Det var Folketingets Transportudvalg, der havde kaldt ministeren i samråd og Enhedslistens trafikordfører Henning Hyllested, der havde stillet samrådsspørgsmålene.

Blandt andet skulle transportministeren redegøre for, om det vidner om professionel, kompetent og ansvarlig ledelse af Metroselskabet, når Fagbladet 3F hen over sommeren har kunnet berette om en række kritisable forhold hos nogle af de entreprenører, der arbejder for Metroselskabet på cityringsprojektet, og hvad ministeren agter at foretage sig over for Metroselskabets direktion og bestyrelse, efter at statsrevisorerne i en beretning har kritiseret Metroselskabet for en række forhold.

- Jeg mener, at metrobyggeriet bør fremstå som et forbillede rent arbejdsmiljømæssigt. Med de nye bestemmelser fra i sommer, har vi givet CMT mulighed for at afbryde samarbejdet med underleverandører og fjerne dem fra projektet, hvis ikke underleverandøren overholder reglerne. Metroselskabet kan nu kræve dokumentation for, at en underleverandør også på tidligere projekter har levet op til krav om ordentlige løn- og arbejdsforhold. Hver gang jeg hører om en ny sag, går jeg straks videre til Metroselskabet, og det bliver efterfølgende taget op på møder, så alle kan få deres overenskomstmæssige løn, sagde Magnus Heunicke.

Ingen konsekvenser

Transportministeren afviste på samrådet, at drage konsekvenser af Statsrevisionens rapport og henviste til, at det ikke er ham, men Metroselskabets bestyrelse, der kan afsætte selskabets ledelse.

- Nu har jeg og Folketinget gjort, hvad vi kunne for at sikre ordentlige rammer for byggeriet - jeg forventer nu som medejer af Metroselskabet, at der fremover bliver leveret. Der er ikke længere nogen undskyldning for ikke at levere. Det burde ikke være sådan, at vi skal skrive nye ting ind i kontrakterne tre år efter, at projektet er gået i gang. Det er langt fra tilfredsstillende, at vi har været nødt til det. Men sådan er det åbenbart. Jeg vil nøje følge, at projektet kører efter reglerne. Mere klart kan det ikke siges, sagde han.

God timing

Hverken Dansk Folkeparti, De Konservative eller Liberal Alliance var tilstede på samrådet, og således var SF og Enhedslistens medlemmer af transportudvalget de eneste kritikere af Metroselskabets ledelse.

- Nogle vil mene, at med sagen fra Rødovre, så er timingen for samrådet god. Men uanset, hvornår samrådet var blevet afholdt, så ville timingen have været god, for der dukker hele tiden sager op om social dumping, skattesnyd, momssnyd, dårligt arbejdsmiljø og ulykker. Vi er tre år henne i projektet - havde Metroselskabet været et privat firma, var ledelsen for længst blevet fyret, sagde Henning Hyllested.

Han var efter samrådet ikke overbevist om, at han bør have tillid til metroledelsen.

- Ministeren har ikke noget at have sin grænseløse tillid i. Vi har tre års beviser for, at de ikke har styr på projektet. Jeg forstår ikke, at der ikke er taget flere skridt i forhold til direktionen. Men jeg hører dog ministeren sige, at der ikke længere er undskyldninger. Jeg vil derfor hænge ham op på, at der ikke er flere chancer for ledelsen, sagde Henning Hyllested.

SFs transportordfører, Karsten Hønge, udtrykte efter samrådet, at det mest af alt havde budt på rigelige mængder ord fra ministeren.

- Ministeren bruger de rigtige ord - nu skal der ske noget i den virkelige verden. Han bør nu overveje, om vi har den rigtige ledelse af Metroselskabet. Det ville sende et godt signal, at man ikke finder sig i gentagne brud på reglerne, når det offentlige bygger. Men det er ministerens afgørelse, om der skal fyres nogle, sagde han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095