23948sdkhjf

Store beløb på spil for malere i principiel sag

Forskellen for malerfagets akkordsvende er på 22.000 kroner over tre år i strid om overenskomst
Det er ikke kun principper, men også tusindvis af kroner, der er på spil, når landets malermestre og malersvende i dag mødes til et efterspil om forårets overenskomstfornyelse.

En voldgiftsret skal afgøre, om maleroverenskomsten er en normallønsoverenskomst eller en minimallønsoverenskomst. Forskellen er på op til 22.000 kroner i ren løn for den enkelte malersvend.

Den store forskel opstår, fordi forhøjelsen af timelønnen på normallønsområdet også slår igennem med samme beløb på akkordsystemets prislister. Det er ikke tilfældet, hvis der er tale om en minimallønsoverenskomst.

Tvivlen er opstået, fordi malerbranchen ikke nåede til enighed om en ny overenskomst og dermed heller ikke fik reguleret prislisten.

Branchen blev i stedet omfattet af forligsmandens mæglingsforslag.

- Det er helt urimeligt, at arbejdsgiverne nu igen vil have afklaret spørgsmålet, om vi er på normalløns- eller minimallønsoverenskomst. Det blev slået fast i en voldgift tilbage i 1985 og ved en efterfølgende opsamling af et mæglingsforslag i begyndelsen af 90’erne accepterede arbejdsgiverne, at vi er et normallønsområde og fik vores akkordregulering. Intet har ændret sig siden, siger Jørn Erik Nielsen, formand for Malerforbundet.

- Malerfaget er et akkordfag, og det vil være fuldstændig urimeligt, hvis akkordsvendenes løn ikke skal reguleres de kommende tre år. Der er intet fornuftigt argument for, at malermestrene som de eneste skal slippe for at give de lønforhøjelser, som følger med overenskomsterne, siger han.

Udvikling i faget

Modparten Danske Malermestre ønsker ikke at udtale sig om sagen samme dag den procederes.

I foråret udtalte organisationens direktør, Ole Draborg, imidlertid til Licitationen - Byggeriets Dagblad, at der er sket en enorm udviklingen i faget siden voldgiften i 1985.

- Vi mener, at vores overenskomst er at betragte som en minimallønsoverenskomst lige som de andre på byggeområdet, og vi mener, at vi skylder alle at få afprøvet forholdet, sagde Ole Draborg i den forbindelse.

Ifølge normallønsoverenskomsterne stiger timelønnen samlet over de tre år med 6,75 kroner. Det svarer til knap 22.000 kroner over hele perioden.

- Ud over de færre kroner i ren løn betyder det også mindre i indbetaling til pension, ferie og søgnehelligdagsbetaling, og det er jo beløb, der aldrig indhentes. Derfor bliver det over et helt arbejdsliv til rigtigt mange penge. Derfor er det ikke kun principper, men i høj grad svendenes løn det handler om, siger Jørn Erik Nielsen.

Det er usikkert, om sagens dommer afgør striden allerede på dagens retsmøde.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094