23948sdkhjf

Omsætningen er stigende i byggeriet

Stor fremgang for anlægsentreprenørerne i forhold til sidste år, men en mindre tilbagegang for installationsbranchen
Det går fortsat fremad for virksomhederne i bygge og anlæg. I årets første syv måneder har virksomhederne haft en indenlandsk omsætning på 108,2 mia. kroner, hvilket er syv mia. kroner og syv procent bedre end efter syv måneder sidste år.

Det viser den seneste opgørelse over firmaernes køb og salg, som Danmarks Statistik netop har offentliggjort.

Den store fremgang i omsætningen i forhold til sidste år ligger i årets første tre måneder, hvor der blev registreret en fremgang på knap fem mia. kroner, mens fremgangen de seneste tre måneder er på 1,7 mia. kroner. Meget tyder derfor på, at en stor del af fremgangen er trukket af en mild vinter og arbejdet efter de to storme i slutningen af 2013.

Det er cheføkonom i Dansk Byggeri Bo Sandberg enig i.

- Bygge- og anlægsbranchen har i 2014 været begunstiget af både Boligjobordning og vejrguder i form af mild vinter og de midlertidige effekter fra stormskader og skybrud. Det slår nu klart igennem i omsætningsstatistikken, siger han.

Nedgang for installatører

Der er stor forskel på, hvordan de enkelte delbrancher klarer sig. Anlægsentreprenørerne har markant fremgang fulgt af byggeentreprenørerne, mens installationsbranchen har en mindre tilbagegang i forhold til sidste år.

- Tallene slår igen en tyk pæl gennem myten om, at installationsbranchen har for travlt. Oversvømmelser og Boligjobordningen har sammen med offentlige investeringer holdt omsætningen oppe, men en mat dansk økonomi trækker desværre den anden vej, siger Niels Jørgen Hansen, der er adm. direktør i Tekniq.

Omsætningsfremgangen i den samlede bygge- og anlægsbranche er ikke fulgt af en tilsvarende udvikling i beskæftigelsen. Bo Sandberg vurderer, at beskæftigelsen i forhold til sidste år i perioden er steget med cirka tre procent.

Han forventer, at beskæftigelsen i bygge- og anlægsvirksomhederne falder igen i 2015 som følge af især udfasning af Boligjobordningen.

Det er Niels Jørgen Hansen enig i.

- Ophører Boligjobordningen, kan der komme en slutspurt i resten af året, som vil gavne branchen her-og-nu. Desværre ved vi også, at der er fyresedler i vente i en tredjedel af branchens virksomheder, hvor medarbejdernes arbejdspladser afhænger af ordningen. Det viser en medlemsundersøgelse, vi gennemførte for kort tid siden, siger Niels Jørgen Hansen.

Tekniq har foreslået at målrette Boligjobordningen mod energirenovering og energieffektivisering, så den ud over at skabe arbejdspladser også kan bidrage til at nedbringe Danmarks CO2-udslip.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.143