Vigtige uddannelser
Derfor er Venstres finanslovs-udspil på 45 mio. kroner til at skaffe flere praktikordninger også en god idé.
Det er ligeledes megavigtigt, at det så vidt muligt er ude i virksomhederne, at de unges uddannelse foregår. Et praktisk byggefag kan ikke læres på en skolebænk. Og kan der presses flere praktikaftaler igennem, så er det langt at foretrække.
Derfor kombinerer forslaget korte uddannelsesaftaler ude i virksomhederne med skolepraktik.
Forslaget går også ind for, at der oprettes en praktikordning, hvor virksomhederne i første omgang kun binder sig for en kortere aftale, så de kan se en elev an, inden de binder sig til en fuld uddannelsesaftale. Dermed vil der blive mulighed for at finde frem til den rette kemi, og dermed en langt større sandsynlighed for et velgennemført uddannelsesforløb for både den unge og for virksomhedne. Derudover er der behov for en målrettet indsats for at sikre, at også EUX-elever får mulighed for attraktive lærlingepladser.
Det er katastrofalt, at vi har 7.000 unge, der ikke kan komme i gang med en uddannelse. Virksomhederne burde i langt højere grad stå på mål for at få fat i de dygtige unge, der kan og vil noget, for det handler jo også om virksomhedens fremtidige vækst.
Det vidner blot om, at byggebranchen ikke er i omdrejninger endnu. Det opsving, som er blevet kraftigt markedsført, er her slet ikke. Den stigende aktivitet skyldes udelukkende store offentlige byggerier, som jo bliver færdige på et tidspunkt, og der er ikke meget til at erstatte det.
Men ikke desto mindre vil der komme bedre tider igen, og her er det meget vigtigt for virksomhederne at være med til at præge fremtiden, så den øgede efterspørgsel kan imødekommes med kompetent arbejdskraft.