23948sdkhjf

Milva baner vejen for cirkulært byggeri med datadrevet miljøindsigt

Fra rådgivning til software: Med nye klimakrav lige om hjørnet er Milva klar med integrerede løsninger, der gør det lettere for bygherrer, skadeservice og entreprenører at træffe ansvarlige valg helt fra starten af byggeprojekter.

Når de nye klimakrav i bygningsreglementet træder i kraft 1. juli 2025, bliver det ikke længere nok at tænke bæredygtighed som en intention – det skal dokumenteres. Kravene betyder blandt andet, at der skal foretages en klimamæssig vurdering af eksisterende bygninger ved ombygning og nedrivning, og at potentialet for genbrug og genanvendelse skal indgå i beslutningsgrundlaget. Hos den danske virksomhed Milva har man set frem til de nye regler, for man har i flere år udviklet software- og rådgivningsløsninger, der kan understøtte projekter med sanering, nedrivning og genbrug. “Vi har faktisk glædet os til, at kravene bliver skærpet. For det betyder, at flere vil få øjnene op for værdien i at have styr på sine materialer og dokumentation fra starten. Det er præcis det, vores platform og rådgivning er skabt til,” siger Balan Kamaran, bygningsingeniør og partner i Milva. 

To ben, ét formål
Milva er bygget op omkring to tæt forbundne forretningsområder: Milva Rådgivning og Milva IO. Hvor rådgivningsdelen udfører konkrete analyser, kortlægninger og dialog med myndigheder på vegne af kunderne, udvikler softwareafdelingen digitale værktøjer, som kunderne selv kan bruge – med eller uden Milvas støtte. “Vi har en unik model, hvor vores rådgivere samtidig fungerer som vores beta-testere. De bruger platformen i praksis og kommer med feedback direkte fra byggepladserne. Det betyder, at vores software hele tiden udvikles i takt med virkelighedens behov,” forklarer Martin Mikkelsen, Head of Commercial i Milva IO. Netop denne synergi mellem praksis og digitalisering gør det muligt for Milva at tilbyde en løsning, som både er brugervenlig og fagligt stærk – og som kan skaleres til forskellige typer brugere, fra små håndværkere til store entreprenører og bygherrer. 

Hele miljøbilledet – ét sted
En central styrke ved Milvas tilgang er, at hele miljø- og ressourcevurderingen samles i én integreret løsning. Hvor mange konkurrenter fokuserer på enkeltstående ydelser – fx en miljøscreening eller en ressourcescreening – tilbyder Milva et samlet forløb med både dataindsamling, analyser, generering af den nødvendige dokumentation og skabe visuelt overblik over genbrugspotentialer. “Vi har skabt en løsning, hvor man kan få det hele: miljøscreening, miljøkortlægning, ressourcekortlægning og standardiseret nedrivningsplan struktureret i et flow, der sparer tid og sikrer sammenhæng i data. Det giver et bedre overblik og gør det nemmere for bygherre at tage de rigtige beslutninger tidligt i projektet,” siger Balan Kamaran. Milva indsamler blandt andet tegningsmateriale, historiske oplysninger og destruktive prøver for at danne sig et detaljeret billede af bygningens materialemæssige indhold. Derefter vurderes, hvilke fraktioner der kan genbruges direkte – fx tagplader, trægulve, spær eller mursten – og hvilke der skal genanvendes eller bortskaffes. “Vi laver også estimater for mængder og kommer med forslag til, hvordan og hvor materialer kan genbruges. Det er især værdifuldt i den tidlige projektering, hvor man stadig har mulighed for at planlægge ud fra materialernes potentiale,” siger Balan Kamaran. 

Vi har skabt en løsning, hvor man kan få det hele: miljøscreening, miljøkortlægning, ressourcekortlægning og standardiseret nedrivningsplan – struktureret i et ow, der sparer tid og sikrer sammenhæng i data. Partner og bygningsingeniør Balan Kamaran

Digital understøttelse af hele værdikæden
I tillæg til rådgivningen har Milva udviklet en række softwareløsninger, som kan anvendes bredt i branchen. Softwaren gør det muligt at gennemføre miljøscreeninger på stedet – hurtigt og uden behov for dybdegående forhåndsviden. “Brugeren svarer på en række spørgsmål og får derefter en risikovurdering samt vejledning i, hvor prøver skal tages og hvordan. I basisversionen kan prøven sendes direkte til laboratorieanalyse gennem appen,” forklarer Martin Mikkelsen. I den udvidede enterprise-version bliver al data struktureret og tilgængelig for hele projektteamet. Herfra kan den genbruges til fx affaldsanmeldelser, rapporter til myndigheder og som input til beslutninger om selektiv nedrivning eller genbrug. Det er især skadeservicebranchen, som har taget løsningen til sig. Her er behovet for hurtig dokumentation stort, og forsikringsselskaberne stiller i stigende grad krav om data på affaldsmængder og miljøforhold. “Vi oplever, at nogle af de største skadeservicevirksomheder er begyndt at bruge Milva som standardværktøj. De ser en fordel i at have en ensartet, struktureret proces – og i at kunne vise dokumentation overfor både myndigheder og kunder, siger Martin Mikkelsen. 

Ressourcer fra ét projekt til et andet
Milva arbejder også på næste generation af softwareværktøjer. Den nye platform Milva Hub, der netop nu testes af udvalgte partnere, samle alle relevante data ét sted – og gør det muligt at bruge dem på tværs af projekter. “Vi betragter bygningsmaterialer som værdifulde ressourcer, hvor selv slid og patina fortæller noget vigtigt – noget, der fortjener respekt og genopdagelse, før vi taler om affald. Derfor er det vigtigt,at kortlagte materialer fra ét projekt kan genbruges i et andet. Hvis et team fx har registreret 5.000 mursten fra en bygning i Glostrup, så skal de oplysninger ikke gå tabt, men være tilgængelige for andre, der har brug for netop de materialer i et andet projekt,” siger Balan Kamaran. Milva Hub fungerer samtidig som et dokumentationsværktøj, hvor alle analyser, rapporter og affaldsdata kan tilgås samlet. Det skaber transparens og reducerer risikoen for fejl eller gentagelser i processen. Ved at centralisere dokumentationen sikres det, at vigtig viden ikke går tabt i mails, journalisering eller hos tidligere kollegaer. Alle relevante rapporter uploades til platformen, så hele organisationen nemt kan tilgå dem og hurtigt vurdere, om der allerede foreligger en analyse eller kortlægning. Det gør samarbejdet mere effektivt og sparer både tid og ressourcer. Virksomheden arbejder også på at automatisere affaldsanmeldelser, så indberetning til kommunale systemer kan ske direkte fra Milvas platform – uden manuel indtastning. “I dag kræver det meget tid at udfylde affaldsanmeldelser manuelt. Vores ambition er at gøre det så nemt som muligt at gøre det rigtige – både for miljøet og for projektøkonomien,” siger Martin Mikkelsen.

Milva ApS

Milva ApS er en dansk virksomhed, der specialiserer sig i miljø- og ressourcekortlægning af bygninger. Virksomheden kombinerer rådgivning med digitale værktøjer for at fremme en mere cirkulær tilgang til byggeriet. Milva tilbyder bl.a. miljø- og ressourcekortlægning for alt fra enfamiliehuse til større etageejendomme, erhvervsbygninger og offentlige bygninger. 

Se mere på www.milva.dk

Artiklen er en del af temaet Bæredygtighed.

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.212