Usædvanligt transformationsprojekt i Horsens
Sydøstjyllands Politi får nye rammer i Horsens, når VIA University Colleges tidligere bygning gennemgår totalombygning og suppleres med nybyggeri. Projektet, som M+ Ejendomme er bygherre på, er et komplekst transformationsprojekt, der både kræver omfattende teknisk planlægning og sikkerhedsgodkendelser.
"Vi taler om en hovedpolitistation, og det stiller store krav – ikke bare til funktioner og rumfordeling, men også til sikkerhed og tekniske installationer," siger Jan Toft, projektchef hos M+.
Projektchef hele vejen fra idé til totalentreprise
Jan Toft har været involveret i projektet siden efteråret 2023 og har fulgt det gennem hele det indledende forløb. Hansson & Knudsen er totalentreprenør på projektet, hvor også arkitektvirksomheden RUM og ingeniørfirmaet Norconsult deltager. Bygningsstyrelsen lejer den færdige bygning af M+ til brug for politiet.
"Min rolle har været at drive hele processen frem til kontraktindgåelse med Hansson & Knudsen som totalentreprenør. Det har omfattet dialog med politiet og Bygningsstyrelsen, styring af udbudsmateriale og tæt koordinering med rådgiverne. Nu træder vi et skridt tilbage og overlader udførelsen til totalentreprenøren, men vi følger fortsat projektet tæt som bygherre," forklarer han.
Ifølge Jan Toft har det været en intensiv men konstruktiv proces, hvor samarbejdet med både rådgivere og brugere har fungeret godt – ikke mindst fordi politiet har været proaktive og medvirket til at sikre hurtige afklaringer undervejs.
Gennemarbejdet proces og arkitektonisk tilpasning
Projektet omfatter renovering af cirka 12.540 m² eksisterende byggeri samt opførelse af nye bygninger for at kunne rumme de 450 ansatte, hvoraf 250 er politibetjente. Projektet omfatter en omfattende renovering af eksisterende kontorer, velfærdsfaciliteter, en detention, kantine og auditorium. En bygning – en eksisterende boghandel - skal rives ned for blandt andet at at gøre plads til opførelsen af en ny garagebygning på ca. 847 m² og overdækkede parkeringsarealer. Der etableres avancerede køleanlæg og nødstrømsgeneratorer, og udearealerne vil blive fornyet med nye parkeringspladser, skure, færdselsarealer og et nyt perimeterhegn. Projektet forventes efter planen afleveret i sommeren 2026.
Idet der er tale om en politistation er der skærpede sikkerhedskrav på en række områder, og det har betydet, at alt teknisk personale, der arbejder med maskinrum og tekniske systemer og installationer, skal sikkerhedsgodkendes.
En anden speciel udfordring i projektet er, at det er en tidligere universitetsbygning, der skal omdannes til en politistation, som har helt andre krav til funktioner og indretning. Det har krævet kreativ tænkning og et tæt samspil med politiet og rådgiverne i planlægningen.
"Vi kan jo ikke bare fjerne vægge efter behov, idet nogle er bærende betonvægge. Vi har måttet flytte funktioner rundt for at få det hele til at gå op statisk – uden at gå på kompromis med politiets arbejdsgange, og de ønsker, de har til bygningens funktioner og indretning," siger Jan Toft.
Frivillig tilslutning til EU's taksonomi
Selvom det ikke har været et krav fra Bygningsstyrelsen, har M+ valgt at lade projektet følge EU's taksonomikriterier for bæredygtig renovering. Det betyder, at byggeprocessen og de valgte løsninger skal leve op til dokumenterede krav om eksempelvis energiforbedringer og materialevalg.
"Vi har valgt at arbejde med EU’s taksonomi, selvom det ikke var nødvendigt i dette tilfælde. Vi ser det som et led i at tage ansvar som ejendomsudvikler og vise, at vi tænker langsigtet. Vi tror ikke, man kan blive ved med at bygge nyt – vi skal transformere og forbedre det eksisterende, og det er en vigtig del af vores miljøprofil," siger Jan Toft.
Han ser ikke bare projektet som en praktisk løsning for politiet, men også en demonstration af, hvordan ældre bygninger kan få nyt liv med både funktionelle og miljømæssige gevinster.
"Det her er ikke første gang, vi transformerer en eksisterende bygning – og det bliver heller ikke den sidste. Det er den rigtige retning, både økonomisk og miljømæssigt."
Vi har valgt at arbejde med EU’s taksonomi, selvom det ikke var nødvendigt i dette tilfælde. Vi ser det som et led i at tage ansvar som ejendomsudvikler og vise, at vi tænker langsigtet. Jan Toft, projektchef i M+
Om M+
M+ er stiftet af serieiværksætter og ejendomsudvikler, Michael Antitsch Mortensen og er i dag en familieejet koncern under ledelse af Bettina Antitsch Mortensen med en fremtrædende position i både bygge-, ejendoms- og investeringsbranchen. Fra domicilet i Horsens råder vi over en ejendomsportefølje på mere end fire milliarder kroner og 300.000 m² — samt en række ejendomsudviklingsprojekter.