23948sdkhjf

Debat: Kontrol alene stopper ikke kædesvig – byggebranchen har brug for stærke allierede

Kædesvig, sort aflønning og illegal arbejdskraft er et stadigt voksende problem. Overvågning og screening er ikke længere nok, lyder det fra dagens debattør

Licitationens leder i tirsdags fremhæver, at det er enkelt at screene sig ud af potentielle udfordringer med underleverandører. Den præmis vil jeg gerne udfordre, for den stemmer ikke overens med vores virkelighed og de ressourcer, vi dagligt investerer i at bekæmpe kædesvig i byggebranchen.

Lad mig starte med at anerkende redaktør Benjamin Werner Christensens opråb, for han har ret. Branchen har på det seneste været ramt af flere uheldige episoder, hvor underentreprenører har trukket negative overskrifter. Det er et problem, og jeg ser det som et udtryk for, at kædesvig, herunder konkursrytteri, sort aflønning og illegal arbejdskraft, er et stadig voksende problem.

På trods af mangeårige indsatser er den altoverskyggende udfordring, at underleverandører konstant finder nye metoder til at omgå de screenings- og godkendelsesprocesser, vi løbende implementerer. Teknologien og de kreative måder, hvorpå svindel organiseres, gør det svært at holde trit, hvilket betyder, at selv de bedste sikkerhedsforanstaltninger bliver udfordret.

At overvåge og screene er ikke længere nok. Det må vi erkende, selv med to fuldtidsansatte til at varetage opgaven. Vi kalder derfor på et behov for en koordineret indsats fra både myndigheder og branchen. Fælles løsninger og procedurer, der ikke kun har effekt, når skaden er sket, men som også kan foregribe svindel, er afgørende værktøjer, som i dag mangler.

Branchen står over for et kapløb med modstandere, der hele tiden ændrer spillereglerne uden at prikke os på skuldrene. Vi kan derfor ikke længere forvente, at de traditionelle kontrolinstanser alene kan løse problemet. Det er tid til at tænke nyt.

Jeg oplever personligt, at vi står i en udfordrende tid med stigende kædesvig helt tæt på kroppen og efterspørger i forlængelse heraf et tættere samarbejde med myndigheder som eksempelvis SKAT.

Vi ønsker et transparent og aktivt samarbejde, der kan give branchen hurtigere adgang til oplysninger om økonomiske forhold hos underleverandører. SKAT's styrkede rolle i at identificere svig og dele informationer kan være afgørende for at komme nogle af problemerne til livs.

Men vi skal stå sammen i byggeriet og have en aktiv myndighed med, ellers bliver de, der vil snyde, ved at finde nye metoder. Fakta er, at hvor der findes penge, opstår der svindel. Desværre.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109