23948sdkhjf

350 millioner kroner dyrt opgør med fortidens kemisynder på vej i udbud

Alene entreprenørudgifter til oprensningen af Himmark Strand på Als ventes at at ligge over en kvart milliard

I årtier har kemikalieaffald ligget som en bombe under sandet ved Himmark Strand på Als. Nu tager Region Syddanmark et opgør med det, der vurderes at være et af landets værste generationsforureninger, via en oprensning i området.

Opgaven med at rense forureningen på stranden og under havbunden på Himmark Strand sendes i udbud i august. Det besluttede regionsrådet i Region Syddanmark på et møde 24. juni 2024.

- Nu handler det om at finde den rigtige entreprenør til opgaven, så vi kan komme i mål med oprensningen, udtaler Bo Libergren (V), regionsrådsformand i Region Syddanmark og formand for den politiske følgegruppe for Himmark Strand, i en pressemeddelelse.

Den entreprenør, der vælges til opgaven, skal stå for den praktiske udførelse af den planlagte oprensning. Det vil blandt andet sige etablering af dæmninger ude i havet og bortgravning af den forurenede jord. 

Der skal samlet graves cirka 70.000 kbm forurenet jord op fra stranden og under havbunden. Derefter skal området genetableres med ren jord, så natur og fritidsliv kan normaliseres igen.

Priseksplosion

I november 2023 kom det frem, at prisen for at oprense stranden på Als ville blive dobbelt så dyr, som tidligere forventet. 

Samlet ventes opgaven at kunne holdes inden for et budget på cirka 350 mio. kr., som staten ifølge Region Syddanmark betaler hovedparten af. Heraf forventes entreprenørudgifter til selve oprensningen at ligge omkring 266 mio. kr.

Estimatet voksede, fordi forureningen er større og mere udbredt end tidligere antaget. Det har også været nødvendigt at redesigne dæmningsløsningen, fordi havbunden har vist sig at have en ringere bæreevne end forventet.

Generationsforurening ved Himmark Strand

Strandområdet ved Himmark Strand på Als blev tilbage i 1950’erne og 1960’erne brugt til deponering af lossepladsaffald og afbrænding af industriaffald. Kemikalieaffaldet fra Danfoss består af oliestoffer og klorerede opløsningsmidler – herunder vinylklorid.

I 2019 blev Himmark Strand udnævnt til Danmarks 10. generationsforurening. Der skal fjernes cirka 70.000 mkbm forurenet jord fra stranden og ude under havbunden. Derefter skal området genetableres med ren jord.

Region Syddanmark, Sønderborg Kommune og Danfoss indgik i 2021 en partnerskabsaftale, som har været med til at sætte rammerne for arbejdet med selve oprensningen.

Kilde: Region Syddanmark

Det nuværende estimatet er forbundet med stor usikkerhed, forklarer Poul Erik Jensen (S), der er formand for Miljøudvalget i Region Syddanmark:

- Oprensningsopgaven er omfattende og kompliceret, og når der er usikkerhed omkring prisen, handler det blandt andet om, at mængden af jord, der skal fjernes, ikke kendes 100 pct. i forvejen. Dertil kommer også, at en stor del af arbejdet skal foregå på havet, hvor vind og vejr kan fordyre og forsinke projektet.

Forvent ændringer i tidsplanen

Region Syddanmark forventer, at oprensningen på Himmark Strand kan gå i gang i begyndelsen af 2025, når udbudsforretningen er afgjort, og de nødvendige tilladelser er i hus. Oprensningen og reetableringen af området forventes færdigt i løbet af 2027.

- I et projekt af den størrelse er det forventeligt, at tidsplanen kan ændre sig undervejs, siger Poul Erik Jensen.

Det peger på, at det taget længere tid end antaget at designe projektet og at få de nødvendige tilladelser til projektet, som eksempler. 

- Vi håber og regner med, at det sidste snart kommer på plads, så vi kommer i mål i 2027, og Himmark Strand dermed bliver en af de første af de 10 generationsforureninger, vi bliver færdige med at rydde op efter, siger Poul Erik Jensen.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125