23948sdkhjf

Debat: Arkitektvirksomhederne må indse vigtigheden af deres ansattes kompetenceudvikling

Arkitektvirksomhederne risikerer at save den grønne gren over, de sidder på, hvis de ikke i højere grad får opdateret medarbejdernes grønne kompetencer, skriver Jan Ove Petersen, formand for FAOD, i dagens debatindlæg 

Få brancher er så bevidste om sit aftryk på klimaet, som arkitektbranchen er. Få steder bliver der diskuteret og talt så meget om, hvordan arkitekter kan være afgørende aktører for den omstilling, der er helt central for, at vi kan lykkes med at sænke byggeriets CO2-udslip. Og det med rette. 

Måske er det derfor ikke så overraskende, at 9 ud af 10 privatansatte arkitekter i en ny undersøgelse, vi har lavet i FAOD, svarer, at de har behov for nye kompetencer inden for den grønne omstilling. Måske er det netop, fordi arkitekter forstår opgavens enorme omfang, at så mange indikerer, at de har brug for endnu flere kompetencer, end de har i dag. Sådan tolker vi i hvert fald tallene i FAOD. 

Manglende kompetenceudvikling 

Men der hvor arkitekternes sult efter kompetenceudvikling alligevel bliver et tydeligt problem, er når op mod halvdelen af de adspurgte i vores undersøgelse samtidig svarer, at de ikke har haft mulighed for at få den kompetenceudvikling inden for det seneste år, som de selv mener er nødvendig. 

Årsagerne til, at arkitekternes appetit ikke bliver stillet, er mange. En del indikerer, at der ikke findes egnede kurser og uddannelse. Mange svarer også, at de ikke har kendskab til relevante kurser. 

Men det, der blinker tydeligst på lystavlen over årsager til, at arkitekterne ikke har fået udviklet deres kompetencer inden for den grønne omstilling, er ’arbejdspres og travlhed’. Næsten halvdelen af adspurgte svarer, at det ’i høj grad’ er travlhed på jobbet, der har afholdt dem fra at komme på kursus eller efteruddannelse. 

Travl hverdag 

I FAOD er vi fuldstændig med på, at hjulene ude på tegnestuerne naturligvis skal dreje rundt, så der kan skabes sunde forretninger. Men uanset hvor travl hverdagen er på tegnestuerne, bliver vi nødt til at anråbe, når arbejdspres afholder så mange arkitekter fra at få de kompetencer, de higer efter. 

Vi mener, at tallene tydeliggør, at kompetenceudvikling ikke bliver prioriteret højt nok på ledelsesniveau. Virksomhederne må indse vigtigheden og værdien af, at deres medarbejdere bliver dygtigere hele tiden. Ellers risikerer de stille og roligt at save den grønne gren over, de selv sidder på. 

Andre brancher vil stjæle førertrøjen som den vigtigste aktør for den grønne omstilling, og det vil koste arbejdspladser. Vores undersøgelse viser, at meget endnu skal gøres, før kompetenceudviklingsområdet for alvor kan blive gearet til den grønne virkelighed, som arkitektbranchen er så bevidst om at gå ind i. 

Etabler efteruddannelsesudvalg 

Udbuddet af relevante kurser bør øges, synliggørelsen af efteruddannelsesmulighederne kan også forbedres, men det første og vigtigste skridt er at få kompetenceudvikling prioriteret højere, end det bliver i dag. 

Et skridt på vejen kunne være, at alle virksomheder etablerede et ’efteruddannelsesudvalg’, der fik til opgave at holde sig orienteret om relevante kurser og efteruddannelse, og samtidig sørgede for, at virksomhedens ansatte faktisk fik den kompetenceudvikling, de higer efter. 

Flere virksomheder har allerede sådanne udvalg, og netop de steder er vores erfaring, at virksomhedernes lykkes rigtig godt med at få sendt deres ansatte afsted til relevant efteruddannelse. 

Den grønne fremtid, vi som samfund drømmer om, etableres lige nu og her, og derfor kan vigtigheden af vores medlemmers grønne kompetencer ikke undervurderes. Efteruddannelse må aldrig reduceres til en eftertanke, som virksomhederne først ser værdien af, når de har luft i kalenderen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109