23948sdkhjf

Regeringen vil stramme kravene til nye byggerier

Regeringen vil i et nyt og mere vidtgående forslag stramme klimakravene til nye byggerier og lægger op til, at flere typer af bygninger skal være omfattet af kravene

Der skal stille større krav og tænkes grønnere i nye danske byggerier.

I hvert fald hvis det står til regeringen, som har fremsat et nyt forslag om større klimakrav til nybyggeri.

Helt konkret ønsker man, at de bæredygtige processer skal tænkes helt ind i de tidlige stadier af byggeprocessen – lige fra brugen af materialer og energiforbruget til maskinerne på byggepladsen.

- Byggebranchen står for en stor del af Danmarks CO2-udledning, og det er på høje tid, at vi strammer skruerne om byggeriets bidrag til den grønne omstilling. Regeringen har høje ambitioner om, at byggeriet skal være langt grønnere, siger social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil i en pressemeddelelse.

Udspillet er dermed væsentligt mere vidtrækkende, end der var lagt op til i den oprindelige aftale om en national strategi for bæredygtigt byggeri fra 2021.

Tidligere har det kun været kun nye byggerier, der var over 1.000 kvm, som var været omfattet af klimakrav, men nu lægges der altså op til, at alle byggeriet uagtet størrelse skal komme klimakravene i møde.

Desuden ønsker man, at selve processen på byggepladsen skal også inkluderes i klima-regnestykket.

Kravene vil betyde, at byggeriernes samlede CO2e-forbrug (CO2-ækvivalent, red.) gennem bygningens levetid vil blive mødt af en grænseværdi. Værdien vil variere alt efter, hvilken bygningstype der er tale om.

Altså underforstået; de byggerier, som er lettest at bygge bæredygtigt, vil møde højere krav.

Forslagene til de nye krav kan ses her:

Klimakrav for bygninger Grænseværdi Grænseværdi inkl. byggeproces
Feriebolig, o.lign. 4,0 5,5
Enfamiliehuse og rækkehuse 7,0 8,5
Etageboliger 8,0 9,5
Kontorbygninger 8,0 9,5
Institutioner 8,0 9,5
Andet nybyggeri, f.eks. butikker, lagerhaller og parkeringshuse 9,0 10,5

Den nuværende grænseværdi, der har været gældende fra 2023, er på 12 kg CO2e/kvm/år og er ens på tværs af de forskellige bygningstyper.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11