23948sdkhjf

Italienere udbetaler millioner til 3F i langstrakt strid om løndumping

Arbejdere modtog ned til 10 euro i timen for arbejde i Danmark. Nu har selskab betalt 14 mio. kroner tilbage

3F har omsider fået udbetalt 14 mio. kr. i bod for underbetaling af 130 udenlandske byggearbejdere. Det skriver Fagbladet 3F.

Sagen mod det italienske selskab Solesi startede i 2013, da det fik til opgave at udvide det daværende Dong Energys olieterminal i Fredericia.

Undervejs viste det sig, at de ansatte var blevet aflønnet med et beløb på ned til ti euro i timen. Det svarer til omkring 75 kr.

Fire år senere kom Arbejdsretten frem til, at de ansatte var blevet underbetalt, og siden har sagen også kørt hele vejen op gennem det italienske retssystem.

Det var der behov for, fordi Solesi klagede over afgørelsen til en lokal domstol på Sicilien.

Efter et flere år langt juridisk slagsmål kom den italienske højesteret sidste år frem til sin afgørelse, og nu er hele beløbet blevet udbetalt.

- Vi har endelig fået beløbet, som har været fastlåst i det italienske retssystem i årevis. Så vi er utrolig glade for, at sagen er afsluttet, siger Palle Bisgaard, næstformand i 3F’s Byggegruppe.

Sagen har skabt panderynker i Danmark, fordi det modsatte udfald ifølge 3F ville betyde, at andre firmaer fra udlandet også ville kunne lade være med at følge afgørelser fra den danske arbejdsret.

Jens Kristiansen, der er juraprofessor i arbejdsret på Københavns Universitet, har før kaldt sagen for uhyre vigtigt set med danske øjne. Det skriver Fagbladet 3F.

- Hvis vi i Danmark ikke effektivt kan håndhæve overenskomstmæssige krav over for udenlandske virksomheder, når de rejser ud af landet, så kan virksomhederne være ligeglade med de danske regler, siger han.

- Så vil en dom fra Arbejdsretten være ligegyldig for udenlandske firmaer.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093