23948sdkhjf

Investorer tøver med at bygge plejehjem i Jylland: Lave borgertakster udgør problem

Selvom der er stor mangel på friplejehjem i hele landet, er investorer mere tilbageholdne med at bygge i Jylland. Det skyldes, at borgertaksterne ofte er lavere, end de er på Sjælland

Når investorer skal bygge friplejehjem for milliarder af kroner, er der en række af landets kommuner, der oftere sidder med lang næse.

Det skyldes, at det for flere investorer kan være en mere lukrativ forretning at bygge på eksempelvis Sjælland frem for Jylland.

Det skriver Børsen.

Her henviser man også til en analyse af Fremtidens Ældrevelfærd ved navn 'Bedre ældrepleje gennem frit valg af plejebolig' fra marts 2023. Den er foretaget af tidligere direktør for Konkurrencestyrelsen Finn Lauritzen og viser driftsomkostningerne forbundet med en række forskellige kommuner.

Den kommer ikke ind på forskellen i taksterne i kommunen, men analysen viser, at Albertslund har en beregnet udgift på cirka 2000 kr. per borger for hvert døgn. Omvendt ligger den omkring 1000 kr. i kommuner som Billund, Brønderslev og Varde.

Og overfor Børsen fortæller adm. direktør i Danske Diakonhjem, der er en nonprofit organisation, som driver 46 private- og friplejehjem i landet, Christiane Dahlerup, at det kan være udfordrende med lave borgertakster.

For selvom Danske Diakonhjem ikke skal tjene penge på driften, er kommunens støttende tilskud en hjælpende hånd under det enkelte friplejehjem.

- I de kommuner, hvor taksten er meget lav, kan det være problematisk, for ikke at sige umuligt, for os som operatører at få det til at løbe rundt, siger Christiane Dahlerup til Børsen.

At de private investorer opfører plejehjemmene i de kommuner, som giver en gunstig takst, kan få konsekvenser, da det giver en geografisk skævhed, selvom det er over hele landet, at man mangler plejehjem grundet det stigende antal ældre.

- Vi oplever klart, at der bygges mere i hovedstadsområdet og nordsjællandsområdet, fordi særligt en del af de jyske byer regner sig frem til nogle takster, som er meget lave, siger Kasper Wehner, der er dansk landechef hos investeringsfonden Northern Horizon, til Børsen. Investeringsfonden har samlet set ni plejehjem i Danmark.

Herhjemme har investorer som Pensiondanmark, Northern Horizon, AP Pension, Sampension og PFA Pension investeret i friplejehjem rundt om i landet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.173