23948sdkhjf

Branchegigant dykker under konkurrent

Bravida Danmark er fortsat landets største teknikentreprenør målt på omsætning. Men på bundlinjen er selskabet nu overhalet indenom af konkurrent

Branchens største teknikentreprenør må se den samlede bundlinje i 2023 falde. 

Det sker på et tidspunkt, hvor Kemp & Lauritzen A/S løfter både top- og bundlinjen, og hvor der i høj grad er efterspørgsel efter teknikentreprenørernes kompetencer. 

At bundlinjen dykker voldsomt hos Bravida Danmark kom ikke mindst frem i forbindelse med selskabets fjerde kvartal, og nu foreligger så den fulde årsrapport for 2023. 

Her løfter Bravida Danmark omsætningen fra 4,1 til 4,4 mia. kr. Dermed har selskabet fortsat omkring 280 mio. kr. mere på toplinjen end Kemp & Lauritzen, som i samme periode har forbedret toplinjen fra 3,3 til 4,2 mia. kr. 

Omvendt har Kemp & Lauritzen overhalet Bravida Danmark indenom, når det kommer til bundlinjen. 

For Bravida Danmarks vedkommende falder resultatet efter skat med over 40 pct. til 55,1 mio. kr. i 2023, mens Kemp & Lauritzen landede på lige knap 102 mio. kr. mod 66,2 mio. kr. i 2022.

Til gengæld er Bravida Danmark fortsat foran Wicotec Kirkebjerg, en af branchens øvrige topspillere, som i sin senest offentliggjorte årsrapport for 2022/23 opnåde et årsresultat på 51,1 mio. kr. 

Netop Wicotec Kirkebjerg har i sin seneste offentliggjorte årsrapport - ligesom Bravida Danmark - løftet toplinjen og oplevet et fald på bundlinjen.

Om Bravida Danmark

Bravida tilbyder tekniske totalløsninger - fra rådgivning og projektering over installation til efterfølgende service.

Kerneforretningen består af installation og service af el-, vvs- og ventilationsanlæg. Derudover arbejder Bravida Danmark inden for områderne brand og sikring, automation, tele/data, fjernvarme, energioptimering samt trafik- og el-infrastruktur.

Bravida Danmark er en del af Bravida Holding koncernen. 

Konstitueret adm. direktør i Bravida Danmark er koncern CEO, Mattias Johansson. 1. maj tiltræder Christian Alsø som ny adm. direktør. 

Kilde: Årsrapporten for 2023

Derfor dykker Bravida

Faldet hos Bravida Danmark begrundes med projektnedskrivninger og omkostninger i forbindelse med integration af opkøbte virksomheder. 

Dertil kommer øgede udgifter til implementering og udvikling af nye digitale løsninger samt stigende materialepriser, fremgår det af årsrapporten. Her lyder det videre, at bundlinjen er under forventning. 

Overskudsgraden er i regnskabsåret opgjort til 1,7 pct. mod 3,2 pct. i 2022 og over 4 pct. i henholdsvis både 2021, 2020 og 2019. 

Opkøb har Bravida Danmark gennemført fire af i 2023, og de er med til at påvirke toplinjen positivt.

Det samme er et valg om at fokusere på opgaver inden for nybygning og renovering af hospitaler, universiteter og infrastruktur mv. foruden større installations- og serviceopgaver i den private og offentlige sektor, skriver teknikentreprenøren i rapporten.

Bravida Danmark har ikke ønsket at stille op til interview i forbindelse med offentliggørelsen. Selskabet er lige nu mellem topchefer. Det efter Johnny Heys farvel, og inden Christian Alsøs tiltræden til maj. 

Virksomheden har i 2023 i gennemsnit beskæftiget 2.818 ansatte, og ved regnskabsårets afslutning udgør egenkapitalen 461,9 mio. kr. Der er i regnskabsåret ikke foreslået udbytte. 

Forventer vækst i år

I indeværende regnskabsår er forventningen hos Bravida Danmark at løfte lønsomheden. Årets resultat før skat forventes i 2024 at blive i omegnen af 140-160 mio. kr.

"Vi forventer i de kommende år at have øget aktivitet relaterende sig til den grønne omstilling", skriver teknikentreprenøren i årsrapporten.

Og det er Bravida Danmark ikke ene om.

Kemp & Lauritzens topchef, Peter Kaas Hammer, har for eksempel tidligere fremhævet de fem megatrends bæredygtighed, digitalisering, elektrificering, partnerskaber og en bagside af medaljen; mangel på arbejdskraft. 

I Bravida Danmarks nyligt offentliggjorte årsrapport nævnes videre en forretnings- og strategiplan for perioden 2024-26.

"Klima, miljø og digitalisering driver udviklingen i den tekniske branche og skal være kernen i alt, hvad Bravida gør", lyder det blandt andet i den forbindelse. 

Andre nedslag tæller at være branchens bedste arbejdsgiver, nul arbejdsskader og lønsomhed før vækst.

"Bravidas mål er at være størst eller næststørst de steder, hvor vi vælger at være til stede. Når en afdeling er lønsom og har det grundlæggende på plads, fokuserer vi på vækst", fremgår det, ligesom der nævnes både organisk vækst og vækst via opkøb som muligheder. 

"På klimafronten er det vores langsigtede mål, at hele vores forsyningskæde skal være klimaneutral inden 2045", lyder det ligeledes. 

Af årsrapporten fremgår også en ambition om, at kønsfordelingen skal være mindst 40/60. I dag udgør mænd 92 pct. af den samlede arbejdsstyrke i Bravida Danmark, mens kvinder udgør 8 pct.

Se nøgletal for:
Læs mere om: teknikentreprenører
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.86