23948sdkhjf

Licitationen mener: Nej tak til flere prisstigninger

I efterhånden flere år har bygge- og anlægsbranchen været ramt af den ene prisstigning efter den anden. Materialepriserne steg således kraftigt omkring årsskiftet 2021 til foråret 2022, og i april 2023 satte byggeriets materialeomkostninger rekord med en stigning på 20,2 pct. siden januar 2019. 

Samtidig stiger prisen på faste udgifter som el og vand, det bliver dyrere og dyrere at tanke firmabilerne - og nu bliver også priserne på både garantier og kreditforsikringer højere. I sidste uge kunne vi således fortælle, at både Tryg og Atradius har hævet priserne som følge af konkursen i Dansk Boligbyg. 

Udviklingen er særdeles uheldig. Mange entreprenører kæmper allerede lige nu med lavvande på særligt boligområdet. Det skaber huller i ordrebogen, og dermed presser markedet virksomhedernes i forvejen lave overskudsgrad. Og de stigende priser på alt fra forsikringer til træ gør det ikke ligefrem lettere at tjene penge. 

Finanskæmperne skal således tænke sig om, når de hæver priserne. Selv forklarer Atradius, at priserne stiger som følge af "et større risikobillede". Det kan der være noget om. Problemet er bare, at byggeriet ikke har brug for flere benspænd. Byggeriet har brug for medvind. 

Hvis det bliver fortsat sværere og sværere at drive byggevirksomhed i Danmark, vil det have konsekvenser for os alle sammen. Det har nemlig aldrig været vigtigere med dygtige entreprenører. Den grønne omstilling stiller store krav til kompetencer, og hvis vi skal blive ved med at bygge smartere og bedre, så kræver det opbakning. Opfordringen herfra er derfor klar: Hjælp branchen i stedet for at hæmme den.  

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109