23948sdkhjf

Opgiver rekonstruktion: Byggematadors husfabrik konkurs

Forsøg på rekonstruktion af GMB Produktion er stoppet. I stedet er indgivet en egenbegæring om konkurs

De store økonomiske problemer for René Bichs GMB-koncern tager en ny drejning. 

Forsøg på at finde nye ejere til koncernen store element- og husfabrik GMB Produktion er opgive. Derfor er forsøg på rekonstruktion nu afløst af en konkurs. Det skriver Midtjyllands Avis.

Bygherrerne har fundet andre løsninger, så grundlaget for at køre produktionen videre helt eller delvist er ikke længere tilstede, lyder rationalet om gå fra et rekonstruktionsforsøg til en konkurs. Det skete officielt med en egenbegæring indgivet til Retten i Viborg torsdag formiddag.

Penge til kreditorerne

Udviklingen ændrer dog ikke på, at der stadig arbejdes på salg af firmaets aktiver for at skaffe så mange penge som muligt til kreditorerne. Og om muligt sikre arbejdspladser, hvis muligheden byder sig. 

René Birch og GMB-koncernen

Ejendoms- og byggematadoren René Birch solgte i april 2022 sine aktier i bygge- og udlejningsselskabet Birch Ejendomme. Køberen var den britiske kapitalfond Aermont Capital, som betalte lidt over 1,5 mia. kr. for selskabet. Efter sagsomkostninger efterlod det Rene Birch med en profit på cirka 1,2 mia. kr.

Erhvervsmanden har nu aktier i adskillige selskaber med GMB-navnet. 

I GMB Produktion ApS udgør hans ejerandel pt. 15,45 pct., men han sidder med 57,77 pct. stemmerettigheder, fremgår det af det centrale virksomhedsregister, cvr.

I GMB Entreprenør ApS er René Birchs ejerandel og stemmerettigheder den samme.

Økonomisk havde GMB Produktion et overskud på 4,2 mio. kr. i seneste regnskabsår, der dækker perioden 1. juli 2022 - 30. juni 2023. Ved udgangen af regnskabsåret var egenkapitalen 5,6 mio. kr.

Resultatet i GMB Entreprenør var et plus på 0,6 mio. kr. i 2022/23, mens der året før var underskud på 2,7 mio. kr. efter skat. Egenkapitalen var negativ med 2,1 mio. kr. ved udgangen af regnskabsåret 2022/23.

Det understreger den hidtidige rekonstruktør, advokat Søren Christensen Volder fra Bech Bruun, overfor Midtjyllands Avis.

- Det er i princippet relativt udramatisk. Processen er den samme, og der er nu lavet aftaler med nogle forskellige rådgivere, som skal assistere i den salgsproces, som vil komme for både anlægget i Fårvang og anlægget i Kjellerup, siger han til avisen.

Konkurs i andre GMB-selskaber

Allerede inden rekonstruktionen - og nu konkursen - havde de økonomiske problemer ført til fyring af 82 ansatte ved GMB Produktion. Dermed var der cirka 380 medarbejdere tilknyttet fabrikken, der producerede træelementer til byggerier, da arbejdet med en rekonstruktion blev en realitet.

Søsterselskabet GMB Entreprenør, der udfører forberedende arbejde på byggepladser, blev erklæret konkurs allerede den 20. februar.

Siden de koncernens økonomiske problemer blev bredt kendt og rekonstruktionsforsøget af GMB Produktion søsat, er holdingselskabet GMB Entreprise Holding ApS også erklæret konkurs. Det skete den 26. februar, fremgår det af Statstidende. Om manøvren har Søren Christensen Volder forklaret til finans.dk, at det er "udramatisk" og for at "samlet det hele under én paraply".

Også et stort anlagt samarbejde med Lars Larsen Group om erhvervsbyggerier i Silkeborg var opgivet. Lars Larsen Group har allerede overtaget det fulde ejerskab i et fælles selskab.

- Opkøbet påvirker ikke byggeprojekterne, og når vi har nyt om dem, deler vi gerne, har Åse Andersson, kommunikationsdirektør i Lars Larsen Group, tidligere understreget overfor redaktionen.

René Birch har også lukket ned for sit racingteam GMB Motorsport og opsagt samtlige medarbejdere.

GMB Produktion ApS
Regnskabsår 2022 2021
Valuta mio. DKK mio. DKK
Bruttofortjeneste 87,4 27,5
Resultat af primær drift 8,6 1,9
Resultat før skat 5,4 1,7
Årets resultat 4,2 1,3
Balancestatus 342,8 36,9
Egenkapital 5,6 1,4
Antal ansatte 122 34
Kilde: CVR

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.112