23948sdkhjf

Her er de 10 rådgivere, der har betalt mest i skat

10 rådgivende ingeniører betalte 176 mio. kroner i selskabsskat i 2022, men to virksomheder står for 75 pct. 

Der havnede mere guld på statens kistebund fra de rådgivende ingeniører i 2022 end året forinden. Hele 176 mio. i 2022 mod 115 mio. året forinden fra de 10 største skatteydere. 

Det viser Licitationens gennemgang af de årlige og åbne skattelister, Skattestyrelsen stiller til rådighed. 

De to største skatteydere, Sweco og Rambøll, har i 2022 betalt henholdsvis cirka 185 og 160 pct. af deres skattebeløb i 2021. Samtidig står de to virksomheder for næsten 75 pct. af det samlede skattebeløb fra de 10 største skatteydere i gruppen af rådgivende ingeniører. 

Begge selskaber rangerer også højt på Skattestyrelsens liste over alle skattebetalende virksomheder, nemlig som nummer 110 (Sweco) og 149 (Rambøll). Både Sweco og Rambøll har i det forgangne år udvidet med opkøb af mindre virksomheder, og Sweco satser da også på endnu flere opkøb i fremtiden

Niras som stabil 3'er 

Rambøll var den suverænt største rådgivende ingeniør i 2022 med over 16 mia. kr. i omsætning. Til sammenligning rundede andenpladsen - COWI - blot 7,3 mia. kr. i omsætning. Men årets storskatteyder, Sweco, finder man først som nummer fire på omsætnings-listen med lige omkring 1,5 mia. kr. i 2022.  

De fem største rådgivere målt på omsætning
OMSÆTNING (mia. kr.) 2022 2021
Rambøll Gruppen A/S 16,0 14,1
COWI Holding A/S 7,3 6,6
Niras Gruppen A/S 3,5 2,5
Sweco Danmark A/S 1,6 1,4
Artelia A/S 1.0 0,9
Kilde: CVR

Niras Gruppen er den eneste rådgivende ingeniør, der optræder samme sted på top 10 målt på omsætning og skatteydelse i 2022. Dog er der ikke altid en umiddelbar sammenhæng mellem omsætning og betalt selskabsskat, som historien om Sweco bekræfter. 

Sådan har vi gjort

  • I Danmark skal selskaber og koncerner betale 22 pct. i selskabsskat af deres skattepligtige indkomst.
  • Oversigten over byggeriets skattebetalinger baserer sig på de åbne skattelister, som Skattestyrelsen har offentliggjort siden 2015.
  • Den åbne skatteliste for indkomståret 2022 omfatter næsten 350.000 selskaber. Skattestyrelsen oplyser skatten for administrationsselskaber, og det vil sige, at skat for datterselskaber er regnet ind under moderselskaberne.
  • Skattelisterne offentliggøres, fordi Folketinget har besluttet, at skatteoplysningerne skal være offentligt tilgængelige, idet der ønskes en større åbenhed om selskabers skattebetalinger.
  • Licitationen har lavet listen ved at gennemgå skattelisten for de største entreprenører, rådgivende ingeniører, arkitekter og visse producenter af byggematerialer. Bygherrer og ejendomsudviklere indgår som udgangspunkt ikke i opgørelsen.
  • Nogle selskaber kan mangle på listen. Det kan eksempelvis skyldes, at skatteoplysningerne ikke har været registreret i Skatteministeriets system inden oplysningsfristens udløb. 
  • Udsving i selskabsskatten fra år til år er normalt. Det kan blandt andet skyldes, at den skattepligtige indkomst varierer betydeligt, fx ved udsving i selskabernes indtjening, omkostninger og fradrag.
Se nøgletal for:
Læs mere om: skat
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.897