23948sdkhjf

Markante navne i spil til stort projekt i Københavns Nordhavn

By & Havn har udvalgt de hold af arkitekter og rådgivere, som skal give bud på udviklingen omkring Svanemølleværket i København

Startskuddet er gået til det, som skal åbne Svanemølleværket i København og de omkringliggende områder for alle.

Fem teams af arkitekter og rådgivere er prækvalificeret til en projektkonkurrence om Kulpladsen ved Svanemølleværket.

I dag står det 70 år gamle, tidligere kraftvarmeværk solidt plantet på kanten af havnen i Københavns Nordhavn. Nord for værket ligger Kulpladsen, hvor fragtbådene i sin tid lagde til og læssede kul af til kraftvarmeværket. 

De prækvalificerede kandidater

Team Christensen & Co Arkitekter A/S - (CCO arkitekter, 1til1 landskab, Urban Creators)

TeamCobe A/S - (Cobe, Artelia)

Team Schmidt Hammer Lassen - (Schmidt Hammer Lassen, Bymunch Landskab, WSP Danmark Ingeniører, Matter bybrix)

Team SLA - (SLA, Transform, Raw Mobility, EKJ Rådgivende ingeniører, Gottlieb Paludan Architects)

Team Werk Arkitekter Aps - (Werk, Trafikplan, Aaen engineering)

Hverken værk eller plads er offentligt tilgængelige i dag, men et af de fem prækvalificerede teams, der blandt andet tæller et team med Cobe og et med Schmidt Hammer Lassen, får mulighed for at åbne arealerne.

- I dag er der taget endnu et stort skridt mod, at området i fremtiden vil indbyde københavnerne til at komme tæt på en helt særlig kulturhistorie i et maritimt miljø ved det imponerende bygningsværk, som Svanemølleværket er, udtaler Anne Skovbro, adm. direktør i By & Havn, i en pressemeddelelse.

Flere konkurrencer

Ambitionen for Kulpladsen og det samlede projektområde rundt om Svanemølleværket er, at det skal udvikles med et erhvervsbyggeri med udadvendte stueetager, et teknisk anlæg, der skal erstatte et udtjent anlæg inde i Svanemølleværket, og attraktive byrum, der skal spille sammen med det allerede eksisterende maritime miljø.

Omdannelsen af Svanemølleværket udbydes i en særskilt arkitektkonkurrence, og visionen er, at det skal kunne rumme Danmarks Tekniske Museum og en teknologi 'hub', så værket bliver tilgængeligt som ny destination på havnen.

Projektkonkurrencen for bebyggelsesplanen skal udmunde i en lokalplan og et nyt kommuneplantillæg for området, som grundlag for at omdanne Svanemølleværket og projektområdet.

24 teams bød ind på konkurrencen, hvor de fem altså er blevet prækvalificeret og dermed går videre til selve konkurrencen, der forventes at blive udskrevet i januar.

Konkurrencen om Kulpladsen ved Svanemølleværket

  • Den 28. august 2023 afholdt By & Havn et åbent borgermøde. De input, der blev givet på mødet, bliver inddraget i programmet til projektkonkurrencen.
  • Den 7. november 2023 er fem teams blevet prækvalificeret til projektkonkurrencen
  • Projektkonkurrencen for bebyggelsesplanen forventes at blive udskrevet i januar 2024.
  • Opstart af proces for ny lokalplan og kommuneplantillæg forventes medio 2024. Der vil være borgermøde og inddragelsesforløb i forbindelse med lokalplanarbejdet.
  • Omdannelsen af Svanemølleværket til teknisk museum og "teknologi-hub" vil blive udbudt i en særskilt konkurrence i 2024.
  • Det samlede projektområde, inklusive adgangsveje, kommende promenadeforløb med mere er på cirka 25.000 kvm
  • Kulpladsen er ejet af By & Havn.

Kilde: By & Havn

Kommenter artiklen

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11