23948sdkhjf

Kendt rådgiver får opgave i hus på milliardbyggeri

Rambøll skal skabe nye faciliteter til celleproduktion. Kendt fond har bevilget en lille milliard til verdensklasse-projektet

Erfarne renrums- og laboratoriespecialister hos rådgivervirksomheden Rambøll skal skabe en ny facilitet for Novo Nordisk Fonden til udvikling af celleterapi. Byggeriet skal danne rammer om kampen mod kroniske sygdomme.

Det er Novo Nordisk Fonden har bevilget op til 950 mio. kr. til etablering af en laboratoriefacilitet i verdensklasse. Rammerne skal hjælpe forskere med færdigudvikling og opskalering af nye celleterapier, så de kan testes på mennesker.

Rambøll er valgt som totalrådgiver på projektet med CRB og RoviSys som underrådgivere. De har speciale i udvikling af stamcellefaciliteter og automation.

Novo Nordisk Foundation Cellerator, som det kommer til at hedde, bliver etableret på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) i Lyngby. Her bliver både offentlige som private, nationale og internationale
aktører fra universiteterne betjent. Det samme gælder aktører inden for bioteknologi og farmaceutisk industri.

- Vi er både stolte og ydmyge over den tillid, som Novo Nordisk Fonden har vist os med en nøglerolle i at skabe den nye facilitet. Byggeriet skal hjælpe med at omsætte forskningsmæssige gennembrud inden for celleterapi, som kommer så mange mennesker til gavn, siger Bjarke Møller Nielsen, der er direktør for Life Science & Pharma i Rambølls forretningsenhed for Byggeri.

Helt særlige betingelser

Han tilføjer, at udvikling af celleterapi kræver nogle helt særlige betingelser.

- Det er komplekst med flere funktioner under samme tag, og kravene er tårnhøje. Faciliteten skal bestå af et produktionsområde til celleterapier i et klasse B & C-renrum, der opererer med mobilt procesudstyr og single-use teknologi, fortæller han.

Desuden er der en laboratorieetage, en kontoretage, indgang med fællesareal samt en kælder til opbevaring. Faciliteten vil fungere som en selvstændig enhed med eget IT-system, hvor etableringen er en del af projektet.

Med den nye facilitet kan forskningsmæssige gennembrud inden for celleterapi, ifølge en pressemeddelelse fra Rambøll, omsættes til anvendelige behandlingsformer for mennesker med sygdomme som kronisk hjertesvigt, parkinsons sygdom, nyresygdomme, type 1-diabetes og flere former for kræft.

Klar i 2027

Udover optimale forskningsmæssige rammer har Novo Nordisk Fonden og DTU høje ambitioner for bygningen og udenomsarealernes aftryk på klima, miljø og social bæredygtighed, der ønskes certificeret til DGNB Guld.

Faciliteten skal stå klar til drift i 2027. Rambølls team vil udføre og administrere det grundlæggende design, det detaljerede design, indkøb og kontraktoverdragelse på vegne af kunden, byggeledelse og byggepladssikkerhed og validering i henhold til valideringsprojektets masterplan.

Life Science & Pharma er et af Rambølls hurtigst voksende forretningsområder i Rambølls forretningsenhed for Byggeri med en årlig vækst på 30 procent.

Rambøll

Rambøll er en global arkitekt-, ingeniør- og rådgivningsvirksomhed, grundlagt 1945.

Virksomhedens mere end 18.000 eksperter arbejder globalt med bæredygtige løsninger inden for byggeri, transport, vand, miljø, arkitektur og landskab, energi samt managementrådgivning.

Rambøll

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125