23948sdkhjf

Lokal storentreprenør tager en bid af nordjysk energipark

Gradvise tilpasninger og dialog gør byggeriet interessant set fra entreprenørens synspunkt

Ved Limfjordens nordlige bred, 13 km øst for Aalborg, har Nordjyllandsværket produceret energi siden 1967. Snart udfases kullet, og med Aalborg Forsyning som bygherre skal entreprenørfirmaet HP Byg med Norconsult som arkitekt- og ingeniørrådgiver opføre tre bygninger, som indgår i den fremtidige fossilfrie energiproduktion.

Aalborg Forsynings ambitioner for omdannelsen af områdets 100 hektar er store. Norbis Park, som stedet er navngivet, skal være et testcenter, hvor virksomheder og forskere kan udvikle fremtidens grønne løsninger.

Aalborg-baserede HP Bygs bidrag bliver de tre bygninger, som skal rumme elkedel og koblingsanlæg på henholdsvis 10 og 60 kV med tilhørerende transformatorer. Bygningerne skal stå færdige til november 2024.

Afdelingschef i HP Bygs tilbudsafdeling, Søren Zeidler Nielsen, har fulgt projektet fra starten. Han ser processen med gradvise tilpasninger og tilhørende dialog som særligt interessant:

- Bygningerne kan i høj grad beskrives som traditionelle haller med velkendte løsninger – det, der gør projektet unikt, er områdets historik og nogle meget specifikke krav, som blandt andet opstår på grund af de tekniske anlæg, sige Søren Zeidler Nielsen i en pressemeddelelse. 

- Selvom der rent byggeteknisk er tale om et traditionelt byggeri, er processen kompleks – i særdeleshed i forberedelsen og under projekteringen, tilføjer han.

Undergrunden gemmer på gamle fundamenter

I skrivende stund udfører HP Byg og Norconsult supplerende geoteknik for at klarlægge, hvilke krav, der gælder til konstruktionerne. Blandt andet fordi, undergrunden gemmer på fundamenter fra tidligere kraftværksbygninger. 

Senere i projekteringen vil det især handle om at tilpasse bygningen meget nøje til teknikken. I særdeleshed elkedel- og koblingsanlægget samt transformatorerne.

- Visionen for Norbis Park handler om at kunne udvikle fremtidens grønne løsninger, og det har vi i høj grad kunne mærke gennem hele tilbudsfasen. Vi er blevet udfordret, og vi har gjort vores bedste for at tænke ud-af-boksen og for at gøre brug af nogle af de nye muligheder, vi har fået i byggebranchen, fortæller Søren Zeidler Nielsen.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156