Grønt lys til dansk forskønnelse ved Norges største sø

Masterplanen er godkendt. Arbejdet med den såkaldte 'Mjøsfronten' - en 50.000 kvm stor smukt beliggende søfront i Hamar Kommune i Norge - kan nu for alvor komme i gang.
Landskabsplan, designet af den danske arkitektvirksomhed C.F. Møller, skal forbinde byen Hamar tættere til søen Mjøsa og vil ifølge arkitekterne skabe et nyt levende mødested ved Norges største sø, der ligger sydøst for Lillehammer.
Og nu kommer der skred i sagerne. Byrådet i Hamar Kommune har forleden enstemmigt godkendt masterplanen for Mjøsfronten.
Barriere gennem byen
Hamar er kendt for sin smukke natur og sin nærhed til søen Mjøsa, som er en af byens vigtigste ressourcer og destinationer.
Et jernbanespor har længe udgjort en barriere mellem byen og Mjøsa, og for at ændre det har kommunen startet initiativet 'Mjøsfronten' med målet om at skabe en ny relation mellem byen Hamar og Mjøsa.
Her kommer borgerne, ifølge C. F. Møllers hjemmeside, tættere på hinanden, på tværs af generationer og kulturer, i det der udgør søfrontens urbane hjerte igennem en bearbejdning af landskabet.
Tre hovedområder
Landskabsplanen, der nu kan sættes i gang, er opdelt i tre hovedområder: Skibladnertorget, Solplassen og Mjøsbadet.
Skibladnertorget er en dynamisk plads med mødelokaler, værksteder, caféer og turistinformation samt muligheder for vandsport.
Solplassen fungerer som byens urbane kontakt med Mjøsa og er et sted for festlige begivenheder og møder mellem mennesker i forskellige aldre og livssituationer.

Mjøsbadet indeholder en bystrand og en sauna, som er tilgængelig året rundt, lyder det fra den danske tegnestue.
Bløde kurver og vild natur
Landskabet er designet med bløde kurver for at skabe en naturlig og vild atmosfære, der gavner den biologiske mangfoldighed og byens natur, mens arkitekturen har tydelige referencer til norske bygningstraditioner.
"Der er valgt robuste materialer, der modstår oversvømmelser og tidens indvirkning og som skaber et harmonisk og smukt miljø langs gang- og cykelstier og mod Mjøsa", skriver arkitekterne om transformationen.
I 2021 blev der iværksat forskellige tiltag for at invitere offentligheden til at benytte området ved Indre Havn og dermed øge interessen for Mjøsfronten.
- At åbne for borgeres engagement har vist sig at være en effektiv metode til at skabe identitet til byen og området, lyder det fra C.F. Møller i en pressemeddelelse.