23948sdkhjf

Stor opbakning til maskin- og liftkontrolordninger

28.992 lifte, maskiner og teleskoplæssere var i 2022 tilmeldt kontrolordninger - og det er ny rekord

De fleste i bygge- og anlægsbranchen kender sikkert til lift- og maskinkontrolordningerne og de velkendte røde og grønne klistermærker, der sidder på knap 29.000 maskiner i Danmark. Kontrolmærkaterne indikerer, at liften eller maskinen har fået et årligt eftersyn af et godkendt værksted.

Det særlige ved kontrolordningerne er, at det er branchens egen kvalitetsstandard og helt frivillig at være en del af. Alligevel vælger flere og flere virksomheder at tilmelde sig kontrolordningen.

1.800 nye enheder med

Antallet af maskiner og lifte i kontrolordningerne stiger og knap 1800 nye maskiner er blevet tilknyttet kontrolordningerne i 2022 og samlet er antallet steget med 15,7 pct. siden 2018. Antallet af de godkendte værksteder, der i dag tæller 63, giver en tydelig indikation på, at de rød-grønne mærkater for alvor har vundet indpas og blevet en fasttømret del af den danske byggebranche.

I Danmark er der krav om et årligt eftersyn af personlifte og entreprenørmaskiner, men der er ikke noget krav til, hvem der kan foretage et eftersyn eller hvad eftersynet skal bestå af. Derfor gik branchen for liftudlejere sammen i 90’erne og formulerede en række kriterier for, hvordan et årligt eftersyn skal foretages, og at dette kun kan udføres af værksteder, der er en del af ordningen.

Kontrol af kontrollen

Det er Materielsektionen, der ejer og driver kontrolordningerne, og løbende kontrolleres værkstederne af tekniske eksperter fra Teknologisk Institut, der er et GTS-certificerede kontrolorgan. Hvert år bliver mellem 3,3-4 pct. af materiellet udtaget til stikprøvekontrol ved uanmeldte besøg af Teknologisk Institut. Lift- og Maskinkontrolordninger giver dermed en sikkerhed for, at materiellet har været til lovpligtigt årseftersyn hos et godkendt værksted, og er sikkert at anvende på byggepladsen.

Højner sikkerheden

Materieludlejerbranchen viser med kontrolordningen, at prioriteringen af sikkerhed i sidste ende giver en mere pålidelig service og driftssikkerhed for slutkunden.

Stine Egsgaard, formand for Materielsektionen, siger til Licitationen - Byggeriets Dagblad:

- Kontrolordningerne er hjørnestenen i Materielsektionens virke og samler hele branchen. Det gælder også virksomheder, der ikke er en del af Materielsektionen. Kontrolordningerne skaber sikkerhed og forudsigelighed, når man som entreprenør skal bruge maskiner og lifte til byggepladsen. Med kontrolordningerne sikrer vi, at kvaliteten på tværs af branchen er høj og det kommer i sidste ende alle til gode, siger hun.

Med kontrolordningerne sikrer vi, at kvaliteten på tværs af branchen er høj Stine Egsgaard, formand for Materielsektionen, Dansk Erhverv

Et kvalitetsstempel

- Liftkontrolordningen er vigtig i vores kvalitetsarbejde. Kontrolordningens kontrolpunkter sikrer ensartethed i vores lovpligtig lifteftersyn og er en god hjælp til den kontrol vi har på værkstedet, siger Morten Lynghøjen, direktør, Ringsted Lift.

- Uden kontrolordningerne ville vi selv skulle dokumentere alle vores lovpligtige eftersyn, men kontrolordningernes IT-platform systematiserer denne proces og synliggør eftersynet med en QR-kode på materiellet. Overfor kunden signalerer kontrolordninger først og fremmest kvalitet og sikkerhed og kontrolmærkaterne er efterhånden blevet en branchestandard, tilføjer han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094