23948sdkhjf
Del siden
Annonce

2 populære standarder for udvendige materialer til biler erstattes af ny ASTM-norm

Atlas’ Weather-Ometre overholder den nye ASTM D7869-13

I over 20 år har SAE J1960 (og den tilsvarende præstationsorienterede SAE J2527) været den mest anvendte metode til test af udvendige materialer til biler. Men trods metodens popularitet har den vist sig at være mangelfuld hvad angår kvaliteten af lyskildens spektralfordeling (SPD), fugtdistribution og irradiansniveau.

For at opnå større acceleration og bedre korrelation har automobilfabrikanter, større malingsleverandører og producenter af vejrpåvirkningsinstrumenter igennem næsten 10 år arbejdet på at udvikle en kunstig test som bedre kopierer naturlig eksponering (med det sydlige Florida som reference). Til udviklingen af den nye testmetode har man fulgt god videnskabelig metodik og taget højde for såvel materialets følsomhed som det naturlige miljø.

Arbejdet har båret frugt, og den nye standard er for nylig blevet offentliggjort. Standarden har fået betegnelsen ASTM D7869-13 ”Standard Practice for Xenon Arc Exposure Test with Enhanced Light and Water Exposure for Transportation Coatings”, og vedrører altså standardpraksis for xenontest med forstærket lys- og vandeksponering af transportbelægninger.
Metoden beskriver også minutiøst hvordan man kan verificere mindstekrav for spray, og giver detaljeret begrundelse for hver enkelt fase af testcyklussen.

Den nye standard udmærker sig bl.a. ved:
• Strammere krav til spektralfordelingen som matcher den korte bølgelængde-UV der findes i dagslys ved jordens overflade. Atlas Right Light™-filter opfylder disse krav, og har dannet basis for de ultimative krav i den nye testmetode.

• Flere irradiansniveauer for bedre overensstemmelse med naturlige betingelser.

• En undercyklus med hurtigt skiftende betingelser der simulerer effekten af termisk chok og tester et materiales mekaniske egenskaber samt udvidelses-/sammentrækningsegenskaber i forbindelse med vejrpåvirkning.

• Længere mørke faser der matcher den fugtoptagelse man ser ved udendørs eksponering i det sydlige Florida.

Alle Weather-Ometre i Atlas’ Ci-serie overholder til fulde kravene i den nye standard; og der er for nylig frigivet en ny software der inkluderer metoden enten som en forprogrammeret test, eller som en test der nemt kan indprogrammeres.

Strenometer ApS
Kongevejen 213
2830 Virum
Lyngby-Taarbæk Kommune
Danmark
CVR nummer: DK73217717
P nummer: 1002395360

Kontaktperson

Send til en kollega

0.141