23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Kan man det? Plan for Sikkerhed og Sundhed (PSS) på én side!

Hvilken PSS er mon mest effektiv ude på byggepladsen – den til højre eller til venstre på billedet? Svaret giver næsten sig selv (hint: det er ikke den til højre).

I Søndergaard A/S har vi ladet os inspirere af det fine initiativ fra Banedanmark om en ”Mini-PSS”.

Det er nemlig slet ikke ualmindeligt, at en PSS (Plan for Sikkerhed og Sundhed) fylder mellem 10 og 30 sider. Hertil kommer alle bilag, og så bliver det hurtigt til op mod 40 sider i alt. En stor del af indholdet består typisk af udklip eller henvisninger til lovstof, hvor såvel bygherre som entreprenørernes pligter i henhold til Arbejdsmiljøloven er beskrevet.

Vi mener ikke, det er hensigtsmæssigt i en PSS også at beskrive parternes lovmæssige ansvar, idet enhver arbejdsgiver er forpligtet til at kende og efterleve de regler, der gælder for vedkommendes arbejde. Vi ser tværtimod en risiko for, at væsentlige budskaber drukner i mængden af overflødige ord – og at det ligefrem kan påvirke arbejdsmiljøet på pladsen i negativ retning.

Man kan jo prøve at vende den om.

Forestil dig, at entreprenøren i sin handleplan ikke kun beskriver metode, risici og forebyggelse, men også bruger 10-20 sider på at beskrive bygherres pligter. Det virker meningsløst, ikke sandt? Vi anser de ”tunge” PSS’ere som manualer, som kun arbejdsmiljø- og kvalitetsnørder elsker at slå op i. Der er ikke overladt noget til tilfældighederne, og man har dækket sig så godt ind som overhovedet muligt.

Desværre er disse manualer ikke særlig brugervenlige ude på byggepladsen – netop fordi de fylder så meget. Det er et lovkrav, at PSS skal være tilgængelig for alle på pladsen. Mange bruger infotavler, og det kræver, at man begrænser sig til det væsentligste for at få plads. Det siger også sig selv, at jo mindre den fylder, jo nemmere er den også at vedligeholde, og jo større er chancen for, at den reelt får den opmærksomhed, den fortjener.

For et års tid siden oplyste Dansk Industri om en ”Mini-PSS” udarbejdet af Banedanmark. Denne Mini-PSS, som kun fylder en enkelt side og indeholder alt, hvad loven kræver af bygherre, egner sig rigtig godt til mindre og mellemstore byggepladser. I forhold til den føromtalte tunge manual ser vi Banedanmarks model som en ”IKEA-tegning”, som langt de fleste hurtigt kan forholde sig til.

I Søndergaard har vi som nævnt taget Banedanmarks gode initiativ til os.

Vi supplerer vores ”Mini-PSS” med en sides referat, en sides byggepladsplan og en side eller to til runderingsdokumentation. Vi snakker altså max 4-6 sider i alt, som indeholder alle krav fra bekendtgørelse om bygherres pligter, og som hurtigt og effektivt bliver ajourført hver 14 dag på sikkerhedsmøderne. Efterfølgende er det nemt at få plads til siderne på infotavle etc.

For yderligere inspiration er her et link til Mini-PSS udarbejdet af Banedanmark.

Søndergaard A/S
Smedetoften 16
3600 Frederikssund
Frederikssund Kommune
Danmark
CVR nummer: DK34203717
P nummer: 1017381659

Kontaktperson

CIH
Camilla Illum Hansen
cih@soendergaard.dk

Send til en kollega

0.078