23948sdkhjf

Omfattende udvidelse af kulturhus sætter ny arkitektonisk standard

Om- og udbygning skal gøre Pavillonen i Grenaa til arkitektonisk og kulturelt pejlemærke

Kulturhuset Pavillonen i Grenaa afslører nye og store planer for en markant udbygning med en ny talentscene, en ny kunsthal og en ny tagterrasse med plads til events og kultur i en ny sammenhæng i de mange i dag usammenhængende bygninger, der over de seneste 120 år er føjet til kulturhuset.

Samtidig trækkes naturen ind i kulturen, og der skabes hjerterum til det daglige kulturliv i sammenhæng med landskabet. Alt sammen samlet under ét tag og på en måde, der ifølge folkene bag sætter en ny arkitektonisk standard for kulturbyggerier i området.

For selvom Pavillonen længe har været et kulturelt omdrejningspunkt i Grenaa og Norddjurs, hvor den har samlet musik, teater, undervisning, sport og mange andre begivenheder, har det ikke været under samme tag. 

Kulturhuset er præget af at være knopskudt i takt med nye behov siden den første bygning stod færdig i 1902. Den arkitektonisk gennemtænkte løsning skal nu bringe Pavillonen ind i de næste 100 år.

Pavillonen arbejder sammen med Grenaa Kunst- og Musikforening og C.F. Møller Architects om projektet, som vil udvide Pavillonen fra de nuværende 4.400 kvm til 7.000 kvm.

Tre elementer

De nye rammer er udført af C.F. Møller Architects i samarbejde med Jesper Jul og brugerne af Pavillonen. En væsentlig del af opgaven har været at skabe en arkitektonisk sammenhæng mellem alle de eksisterende knopskudte bygninger i kombination med helt nye – og ikke mindst at åbne kulturhuset mod omgivelserne og inddrage naturen ved at skabe en sammenhæng til det smukke omkringliggende landskab.

– Vores overordnede greb består af tre dele: Historiefortællingen med fokus på Pavillonens stærke historie, hvor de ældste og mest værdifulde bygninger fritlægges og gøres til omdrejningspunkt og pejlemærker i det nye kompleks, fortæller Søren Tortzen, designansvarlig og leder af C.F. Møller Architects’ kontor i Aalborg, som leder arbejdet.

– Arkitektonisk helhed med et stort samlende tag, der favner alle funktioner og skaber arkitektonisk ro og helhed og samtidig gør kulturhuset tilgængeligt med offentlig adgang til et spændende taglandskab, der både byder på unik udsigt og spændende arrangementer, fortsætter han og afrunder med det tredje element:

– Og sammenhæng mellem bygning og landskab, hvor det, som i dag opleves som kulturhusets bagsider, gøres til forsider og åbner huset op og aktiverer de smukke omgivelser både mod parken, men ikke mindst mod Grenaaen, der løber langs huset.

Arkitektonisk pejlemærke

Den arkitektoniske bearbejdning skal ikke kun skabe gode rammer for brugere, ansatte og gæster. Håbet er også, at et nyt sammenhængende byggeri med en tydelig og arkitektonisk spændende profil bidrager til at positionere og synliggøre Grenaa og Norddjurs, så egnen i højere grad bliver en kulturdestination at rejse efter og styrker den lokale stolthed.

– I al ydmyghed så er vores ambition, at det nye Pavillonen vil placere sig stærkt på det kulturelle landkort, som vi har set det med andre fine byggerier i det nogle kalder Vandkantsdanmark, så folk udenfor lokalområdet får lyst til at besøge os – og så selvfølgelig noget, vi kan være stolte over og glæde os over som kulturelt samlingspunkt”, siger Jesper Jul.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141