23948sdkhjf

Fremtidens bæredygtige boligbyggeri skal bygges i det østlige Aalborg

Himmerland Boligforening vil bruge en bevilling på et klimavenligt boligbyggeri i Aalborgs universitetsby

Med et halvt hundrede boliger i universitetsområdet i Aalborg sætter den store nordjyske boligforening Himmerland Boligforening sig nu nye, ambitiøse mål for at mindske CO2-aftrykket ved nybyggeri.

Green Hub House er projektet navngivet.

– Et af vores projekter på det boligprogram for 2023-2025, som Aalborg Kommune netop har vedtaget, er Green Hub House med 40-50 boliger på hjørnet af Frederik Bajers Vej og Bertil Ohlins Vej i universitetsbyen, fortæller Ole Nielsen, der er direktør i Himmerland Boligforening.

Boligerne vil passe til seniorer, yngre par og for eksempel personer med tilknytning til Aalborg Universitet, lyder det.

– Umiddelbart kan det måske lyde som så mange andre af vores nybyggerier, men det bliver meget anderledes, siger Ole Nielsen og uddyber:

– Der er nemlig tale om et demonstrationsprojekt for fremtidens klimavenlige og urbane boliger, hvor vi gennem udvikling af ny byggeskik vil demonstrere, hvordan klimabelastningen fra nyt bymæssigt etageboligbyggeri i Danmark kan reduceres med 75 pct.

Materialer og metoder 

Green Hub House skal kortlægge og udnytte mulighederne gennem reduktion af behovet for boligareal, anvendelse af byggematerialer og byggemetoder med lav klimabelastning, reduktion af energiforbruget i driftsfasen og optimal udnyttelse af vedvarende energikilder og andre ressourcer.

– Det skal ske med løsninger, der vægter boligbyggeriets funktionelle, arkitektoniske og oplevelsesmæssige kvaliteter, og som er forberedt for de skiftende boligbehov, der kan opstå dels i de enkelte husstande, dels i kraft af nye krav og ændrede behov, siger Sven Buch, der er udviklingschef hos Himmerland Boligforening.

Green Hub House baserer sig på de fire bærende principper: Tilstrækkelighed, effektivitet, cirkularitet og deling. Tilsammen er de et udtryk for, at bæredygtighed skal skabes i relationen mellem bygning, by og menneske.

Tre faser

Projektet er opdelt i tre tidsperioder, hvor det første er Green Hub House 2025. Her er fokus på, hvad det er muligt at gøre inden for kendt lovgivning, teknologi og økonomi – blot ved at udnytte potentialerne i de eksisterende løsningsrum til fulde.

– I den efterfølgende fase med årstallet 2030 fokuseres på, hvad vi skal påvirke markedet til at udvikle og udbyde for at komme nogle skridt videre, mens sidste fase med navnet Green Hub House 2035 handler om, hvad vi skal forlange af markedet, teknologien og lovgivningen for at kunne tage et tigerspring, siger Sven Buch.

Ni projekter fra hele landet

De ni projekter er blevet valgt ud fra deres forventede evne til at levere på den overordnede målsætning og på ønsket om at indgå i et dedikeret samarbejde med andre brancheaktører for at drive en fælles innovationsindsats. Der er også blevet skelet til geografisk placering og typer af byggeri for at opnå en variation i den samlede erfaringspulje.

De ni projekter er:

  • AKF, privat bygherre: Rækkehus
  • Arealudviklingsselskabet for Sygehusgrunden Holstebro, privat bygherre: Rækkehus (nybyg) og etagebyggeri (transformation)
  • Birch Ejendomme, privat bygherre: Rækkehus
  • Boligselskabet Sjælland, almen boligorganisation: Rækkehus
  • Domea (på vegne af Boligselskabet Sydsjælland), almen boligorganisation: Rækkehus
  • Himmerland Boligforening, almen boligorganisation: Etagebyggeri
  • Ikano Bolig, privat bygherre: Rækkehus
  • Lejerbo, almen boligorganisation: Rækkehus
  • Nrep, privat bygherre: Etagebyggeri

Han forventer, at Green Hub House vil kunne bidrage med inspirerende løsninger til eksempelvis anvendelse af skruefundamenter i boligbyggeri i op til fem etager, ultra-lavtemperatur fjernvarme og et helhedsorienteret koncept for energi og indeklima:

– Det sidste handler især om reduktion af varmebehov og risiko for overophedning gennem udnyttelse af passive teknologier og behovsstyring, optimal udnyttelse af lavtemperaturfjernvarme, effektiv produktion og brug af varmt brugsvand, bygningsintegreret vedvarende energiproduktion, genbrug af spildevand og udnyttelse af regnvand, siger udviklingschefen.

Et af mange 

Green Hub House bliver til i samarbejde med Aalborg Universitet og støttes blandt andre af den almennyttige Villum Fonden og Realdania. 

Herfra har Himmerland Boligforening i lighed med otte andre bygherrer modtaget en bevilling til at finansiere bæredygtig udvikling, innovation og videndeling, der kan bidrage til at reducere klimaaftrykket til et historisk lavt niveau. 

Pengene kommer fra initiativet Boligbyggeri fra 4 til 1 Planet.

Ni bygherrer får penge til at banke klimaaftrykket ned

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11