23948sdkhjf

Rockwool afviser sanktionsbrud i Rusland

Isoleringskæmpen afviser at have kontrol over, hvem der i sidste ende bruger selskabets produkter

Isoleringsgiganten Rockwool bedyrer sin uskyld i forhold til den undersøgelse af mulige sanktionsbrud, som Erhvervsstyrelsen har igangsat.

Rockwool bekræfter, at selskabet den 28. februar modtog et brev fra Erhvervsstyrelsen, hvori man blev bedt om at afgive oplysninger om forretningsaktiviteter i Rusland. 

Det fremgår af en meddelelse på selskabets hjemmeside.

”Rockwool har ikke og har ikke haft et kundeforhold til den russiske regering og militær i perioden fra annekteringen af Krim i 2014 frem til i dag”, lyder det blandt andet i skrivelsen.

”Da vi globalt er markedsleder inden for stenuldsindustrien, er vores produkter bredt tilgængelige på en lang række markeder, inklusiv Rusland. Her er de i mange år blevet solgt gennem en bred vifte af distributører. Derfor ved Rockwool ikke og har ingen kontrol over, hvem alle slutbrugere er,” fortsætter selskabet.

Erhvervsstyrelsens undersøgelse skulle ifølge mediet Danwatch omhandle mulige brud på EU’s sanktioner mod Rusland samt om der er sket overtrædelser i forhold til dual use-reglerne. Dual use-produkter er komponenter, der både kan anvendes civilt og militært.

Rockwool i russiske flådefartøjer

Medierne Danwatch og Ekstra Bladet har dokumenteret, at selskabets produkter i perioden 2015 til 2020 er havnet i diverse militære projekter under det russiske forsvarsministerium. Rockwools russiske samarbejdspartnere har i mindst 21 tilfælde har leveret Rockwool-produkter for sammenlagt 123 mio. rubler (cirka 11,5 mio. kr.) til skibsværfter, som udfører store ordrer på vegne af Ruslands forsvarsministerium.

Rockwool påpeger, at efter Ruslands ulovlige annektering af Krim i 2014 forbød EU-sanktioner import og eksport af visse materialer og produkter mellem EU og Rusland. Stenuldsprodukter er ikke blandt materialerne på sanktionslisten efter annekteringen.

Efter Ruslands ulovlige invasion af Ukraine i februar 2022 har EU løbende indført en række sanktionspakker, herunder dual use-produktioer. Stenuldsprodukter er ikke kategoriseret som ”dual-use”-produkt, påpeger Rockwool.

Gentager argumenter for at blive

Trods krigen har Rockwool dog valgt at beholde koncernens forretninger i Rusland, hvor man i alt har fire fabrikker.

En exit fra Rusland har selskabets top også afvist ved flere lejligheder – seneste med præsentationen af 2022-årsrapporeten i sidste måned - med henvisning til, at den højt specialiserede produktion og know how ville blive overtaget af lokale kræfter, så den russiske stat fortsat ville tjene på forretningen.

Rockwool's ledelse er ikke længere involveret i driften af den russiske del af forretningen, men selskabet har fastholdt sit ejerskab. Uden af komme ind på præcise tal bekræftede topchef Jens Birgersson sidste måned, at selskabet stadig tjener penge på de russiske aktiviteter

- Vi vil fortsætte med at tage dividende og royalties fra Rusland, fordi vi tror på, at det er bedre end at efterlade det i landet. Rationalet har ikke ændret sig for os, men vi kigger selvfølgelig hele tiden på vores position og genovervejer den, sagde Jens Birgersson til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Artiklen er en del af temaet Krigen i Ukraine.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Mangor & Nagels tidligere direktør lander ny toppost
Entreprenører kræver flere penge fra Femern A/S
Efter 30 år: Aarsleff er nu ude af Rusland
Her kommer nyt nærhospital og rygcenter: Sætter prisskilt på
Almen boligkæmpe udbyder rammeaftale til 400 millioner kroner
Dårligste resultat i 20 år: Østjysk entreprenør tror på markant fremgang
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Building Supply DK
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Motor-magasinet

Send til en kollega

0.156