23948sdkhjf

Erhvervsstyrelsen iværksætter undersøgelse af Rockwool

Erhvervsstyrelsen går nu ind i sagen om Rockwools forretninger i Rusland for at undersøge, om selskabet kan have brudt sanktioner

Fredag kunne Danwatch og Ekstra Bladet afsløre, at den danske koncern Rockwool har tjent millioner af kroner på, at selskabets produkter i perioden 2015 til 2020 er havnet i diverse militære projekter under det russiske forsvarsministerium.

Nu oplyser Erhvervsstyrelsen til Danwatch, at man på den baggrund har iværksat en undersøgelse af Rockwool for at klarlægge, om EU’s sanktioner mod Rusland er blevet overtrådt – eller om der er sket overtrædelser i forhold til dual use-reglerne. 

Dual use-produkter er komponenter, der både kan anvendes civilt og militært.

”Erhvervsstyrelsen kan bekræfte, at styrelsen vil undersøge de konkrete forhold nærmere,” oplyser styrelsen i en mail til mediet.

"Svarer ikke på spekulationer"

Rusland blev i 2014 ramt af en række sanktioner efter landets ulovlige annektering af Krim-halvøen. Hvis Erhvervsstyrelsen konkluderer, at der er en konkret mistanke om, at Rockwool har begået regelbrud, vil det typisk føre til en politianmeldelse.

Rockwools kommunikationschef, Michael Zarin, skriver i et skriftligt svar om den kommende undersøgelse af selskabets russiske aktiviteter til Danwatch:

“Vi svarer ikke på spekulationer.”

”Vi er ikke blevet kontaktet af Erhvervsstyrelsen.”

Danwatch har i samarbejde med Ekstra Bladet dokumenteret, at Rockwools russiske samarbejdspartnere i mindst 21 tilfælde har leveret Rockwool-produkter for sammenlagt 123 millioner rubler (cirka 11,5 millioner kroner) til skibsværfter, som udfører store ordrer på vegne af Ruslands forsvarsministerium.

I en af kontrakterne fra september 2017 fremgår det eksempelvis, at der er leveret Rockwool-materialer til værftet Severnaya Verf, der skulle bruge det til flådeskibet ‘Vsevolod Bobrov’.

Lydisolering af forsvarsministerium 

Skibet er en del af Ruslands Sortehavsflåde og spillede en aktiv rolle i det blodige slag om den strategisk vigtige ø Zmeiny Island, også kendt som Slangeøen, som Rusland invaderede på krigens første dag.

Rockwool i Rusland har også tidligere reklameret med, at selskabets produkter i 2015 blev brugt til at lydisolere det russiske forsvarsministeriums hovedkvarter i Moskva, hvorfra den nuværende militære indsats i Ukraine bliver koordineret.

Danwatch og Ekstra Bladet har desuden fundet billeddokumentation fra skibsværftet Vympel, der viser, at store mængder Rockwool er blevet brugt i konstruktionen af fire bevæbnede anti-sabotageskibe, der i 2017 overgik til den russiske flåde.

Tara Van Ho, som er en af verdens førende eksperter i menneskerettigheder og erhverv hos Essex Law School i England, mener, at det er helt på sin plads, at Erhvervsstyrelsen går ind i sagen:

“I betragtning af situationens alvor er det vigtigt, at offentligheden er forsikret om, hvorvidt Rockwool overtrådte EU-sanktioner eller ej. Det kan jeg ikke vurdere udefra, og derfor bør danske myndigheder undersøge det,” siger hun til Danwatch.

Rockwool har på trods af krigen i Ukraine besluttet at beholde koncernens forretninger i Rusland, hvor man i alt har fire fabrikker.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093