23948sdkhjf

Livgardens chef i opråb om faldefærdige kaserner

Det vil koste milliarder og atter milliarder at få forsvarets bygning op på nutidig standard, medgiver chef for Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse

Høvelte Kaserne, som blev bygget fra 1939, er ikke længere et værdigt hjem for Livgarden.

De gamle gule murstensbygninger er så utætte, at det regner ind, og flere af dem er lukket på snart tiende år på grund af skimmelsvamp. Og det er bare et udsnit af manglerne. 

Det skriver Berlingske.

Derfor råber chefen for de hårdt tjente livgarder, oberst Mads Rahbek, vagt i gevær her kort før forsvarsforligsforhandlingerne påbegyndes. For han vil ikke kun høre om nye våben, men også om de forhold, soldaterne tjener under. 

Overfor Berlingske kalder obersten det "ekstremt frustrerende", at hverken han, Hæren eller forsvarschefen har kommandoret overfor de ansvarlige: Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Afsat 600 mio. kr.

Styrelsen, der står for forsvarets løbende vedligeholdelse og nybygninger, har i ti års tid været styret fra Hjørring.

- Der har generelt været skåret ned på Forsvaret, og så har det været en politisk prioritering, om det var materiel, antallet af soldater eller bygninger, som var vigtigst. Posen med penge har været bestemmende, og der har simpelthen ikke været midler nok samtidig med, at der har været skaleret ned på antallet af ansatte. Så vi har faktisk haft svært ved at udnytte den ramme, vi har fået, forklarer Mai-Britt Beith Jensen, chef for vedligeholdsafdelingen og Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse de seneste tre år, til Berlingske om forholdene.

Hun medgiver, at landets kasernerne er i en forfatning, at det vil "koste milliarder og atter milliarder" at få dem i ordentlig standard. I år er der således arbejder for godt 600 mio. kr. på programmet, hvilket er noget mere end tidligere år.

Organisatorisk har Mai-Britt Beith Jensen også rystet posen, så blandt andet byggelederne nu er tættere på soldaternes hverdag.

Projekter til 1,5 mia. kr. 

Blandt Forsvarets planer for bygge- og renoveringsprojekter, som er beskrevet i Licitationens spalter, finder man en opgradering af Antvorskov Kaserne i Slagelse, hvor der efter et annulleret udbud snart ventes at blive udpeget en hovedentreprenør, samt nye faciliteter på Garderkasernen i Høvelte

På sidstnævnte blev LM Byg i november valgt til hovedentreprisen, der ifølge Projektagenten, Licitationens søsterportal til overvågning af udbud og projekter, landede på 219 mio. kr.

Begge projekter del af det samlede projekt Modernisering af Hærens Mandskabs- og Materielfaciliteter, der omfatter nybyggeri på en række af Hærens etablissementer fordelt i hele landet.

For halvandet års tid siden fortalte Christian Enemark, projektchef i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, til Licitationen, Forsvaret frem til 2024 skal renovere og opføre nye bygninger i form af garager, værksteder og mandskabsbygninger for mere end 1,5 mia. kr., netop som led i "Modernisering af Hærens mandskabs- og materialefaciliteter".

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078