23948sdkhjf

Tillidsfolk i byggeriet forbereder sig på storkonflikt

3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening i Valby i København har indkaldt til stormøde onsdag

En storkonflikt kan være rundt om hjørnet, og den er tillidsfolk i byggeriet nu indkaldt til at forberede sig på.

Det er den lokale fagforening 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening i Valby i København, der har indkaldt til stormøde. Det vil foregå onsdag, skriver Børsen.

- Vi er tættere på en storkonflikt, end vi har været i over 30 år. Det skal vi som fagforening selvfølgelig tage seriøst. Vores tillidsrepræsentanter kommer til at spille en afgørende rolle under en konflikt, og derfor skal de klædes godt på, siger Claus Westergreen, formand for 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening i Valby, til Børsen. 

Indkaldelsen til stormødet kommer efter topforhandlerne i industrien søndag landede en aftale om en ny overenskomst efter halvanden måneds forhandlinger. 

Tommel ned til industri-aftale

Netop tillidsrepræsentanter i byggeriet har over for Licitationen - Byggeriets Dagblad ytret ønske om langt mere end det, industriens aftale er kommet hjem med. Ikke mindst på lønsiden - men også når det gælder værn mod social dumping.

I industriens aftale ligger blandt andet en lønstigning på 4 pct. over de to år, aftalen løber. 

- Hvis vi kun kommer til at få 4 pct., så er det ikke nok. Får vi yderligere 4 pct., så begynder det at ligne noget, mange vil synes er fornuftigt. I manges øjne skal vi op på 8-10 pct. Vi vil meget gerne have dækket det reallønstab ind, vi har haft, har Jon Vesterby, tillidsrepræsentant hos tømrer- og snedkervirksomheden Deko fra Taastrup, blandt andet forklaret. 

- Får vi kædeansvar ind og værn mod social dumping i byggeriets aftale, så kan det godt være, at procentsatsen ikke behøver være ligeså høj. Det er i hvert fald, hvad jeg hører fra mine kollegaer, fortsætter han. 

En "presbold" 

Nana Wesley Hansen, der er arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet, oplyser over for Børsen, at hun er enig i, at der denne gang er en højere konfliktrisiko, og at det derfor er "udmærket" at være forberedt. 

Hun kalder indkaldelsen "helt efter bogen i forhold til den måde, fagforeningerne arbejder på".

- Det er også en måde at skabe sammenhold på at indkalde til et møde blandt fagligt aktive, men er også et lidt tidligt mobiliserende træk, mens de stadig er i gang med forhandlinger, så derfor er det lidt optrappende, siger hun til Børsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094