23948sdkhjf

Tunnelportal og 9000 ton flydeport tager form

Tunnelportalen er overgangen til selve tunnelen, og de fem segmenter støbes i første kvartal. Også den 9000 ton tunge flydeport tager form

Det skrider frem med at gøre tunnelportalen klar.

Portalen er det stykke af Femern-forbindelsen, der ligger helt ude ved kysten, og hvor tog og biler vil køre ned og op fra selve tunnelen på begge sider af bæltet.

I første kvartal begynder støbningen af fem segmenter på i alt 120 meter. Det sker på stedet, da segmenterne er for tunge at transportere, oplyser Femern A/S.

I tunnelportalen støber man snart en såkaldt ’pumpe-sump’ eller opsamlingsbrønd. Her vil regnvand fra vejen og jernbanen blive opsamlet og pumpet væk.

Arbejdet på tunnelportalen begyndte i foråret 2022, og frem til årsskiftet var den største opgave omfattende jordarbejder i området. I slutningen af 2022 begyndte forberedelserne til støbning af de permanente dele af portalbygningen.

9000 tons flydeport

Udførelsen af portalbygningen i Danmark vil beskæftige mellem 150 og 200 tunnelarbejdere. Tunnelportalen skal stå klar til tilkobling af det første tunnelelement i 2023.

Tunnelportalen på den danske side opføres hovedsageligt på en 550 meter bred og 300 meter bredt inddæmmet areal ud for kysten. Byggeriet på den tilsvarende tyske tunnelportal ved Puttgarden på den tyske ø Fehmarn begynder også i 2023.

Ved bassinerne ved arbejdshavnen arbejder Femern på den store flydeport.

Porten støbes på stedet af 9.000 ton beton og vil kunne flyde, når den er færdig. Den fungerer som en prop i åbningerne til et bassin, når det fyldes med vand, inden et tunnelelement fragtes ud.

Porten har 8 hulrum, som ved hjælp af pumper kan fyldes med luft eller vand, så den kan flyde og sættes foran åbningen til bassinet.

Flydeporten støbes på stedet af 9.000 m3 beton og vil blive flyttet efter behov. Flydeporten bliver 45 meter bred og 19 meter høj.

Artiklen er en del af temaet Femern.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125