23948sdkhjf

Licitationen mener: Målrettet byggefradrag kan koste en helligdag

Efter et par hektiske år med rekordhøj aktivitet oplever flere og flere virksomheder i byggeriet nu en del  blanke sider i ordrebøgerne. Det faldende aktivitetsniveau sætter sig allerede grimme spor i konkursstatistikkerne, og de fleste økonomer forudser, at aktivitetsniveauet falder yderligere.

Mange vil nok mene, at det er naturligt, at antallet af virksomheder og beskæftigede reduceres i en branche, når aktiviteten falder. Det er jo et spørgsmål om udbud og efterspørgsel. Og det synspunkt kan man godt følge. På den anden side er det vigtigt at erkende, at det ikke alene er de frie markedskræfter, som regulerer det danske erhvervsliv og arbejdsmarkedet.

Det er jo reelt folketingspolitikerne samt kommunal- og regionsrådspolitikerne, som forvalter skatteborgernes penge, når det handler om byggeri, og som dermed også er det store omdrejningspunkt for aktiviteten i byggeriet.

Et højt aktivitetsniveau i byggebranchen har positiv indflydelse på samfundsøkonomien og dermed fastholdelse og udbygning af velfærdssamfundet. Derfor har politikerne pligt til at holde gang i byggeriet – både i forhold til de store, tunge bygge- og anlægsprojekter og de mindre, men vigtige energirenoveringer hos boligejerne. Lige nu er det måske værd at overveje yderligere fradrag eller tilskud til målrettet energirenovering i den samlede bygningsmasse for at afbøde noget af aktivitetsfaldet i byggeriet.

Om det så skal bindes op på, at det skal koste endnu en helligdag er jo - også - en politiske beslutning.

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125