23948sdkhjf

Nyt solcelleselskab sikrer 71.000 kvm solceller på Aarhus' kommunale tage

Aarhus har gennem længere tid arbejdet på at kunne udnytte kommunale tagflader til produktion af vedvarende energi fra solceller. Udfordringen har blandt andet været, at hvert eneste solcelleanlæg skulle oprettes som et selvstændigt selskab. 

En ny vejledning fra Energistyrelsen betyder, at kommunen kan nøjes med at oprette ét selskab til at håndtere produktionen af solenergi fra alle kommunens tagarealer.

Derfor har Aarhus Byråd netop besluttet at oprette Aarhus Kommunes Klimaselskab, der skal bane vej for de tagbaserede solcelleanlæg. 

- Det er afgørende for den grønne omstilling, at vi får indfaset langt mere vedvarende energi i vores energisystem. Her rummer tagflader et stort potentiale, og som kommune har vi en interesse i at udnytte det. Derfor er det glædeligt, at vi nu får den selskabsstruktur på plads, der gør, at vi kan komme i gang med arbejdet, siger Jacob Bundsgaard, borgmester i Aarhus.

Det vurderes at der kan monteres op mod 71.000 kvadratmeter solceller på skoler, sportshaller og plejehjem.

Aarhus Kommunes Klimaselskab er ikke etableret for at generere økonomisk afkast til Aarhus Kommune eller de enkelte institutioner. Eventuelle overskud skal reinvesteres i nye grønne tiltag, fremgår det af en pressemeddelelse. 

Intet nyt under solen

Arbejdet med solceller er ikke nyt i Aarhus Kommune. Alle kommunale bygninger er tidligere blevet screenet i forbindelse med energirenoveringer – og en række solcelleanlæg er blevet etableret under daværende dispensationsordninger. Der er siden 2014 etableret 30 anlæg på kommunale skoler.

-  Vi har allerede gode erfaringer med at etablere og drifte solcelleprojekter, og vi får nu muligheden for at øge produktionen af vedvarende energi i Aarhus markant. Endda uden at skulle inddrage nye områder til at opstille solcelleanlæg, siger Nicolaj Bang, rådmand, Teknik og Miljø.

Det er vurderingen, at der kan monteres solceller på cirka 8 procent af tagarealerne på Aarhus Kommunes bygninger. Solcellerne skal så vidt muligt opsættes i forbindelse med planlagt udskiftning af tage og tagbelægninger, og der skal i første omgang fokuseres på store og flade tage.

Det vil give en elproduktion på ca. 12.800 MWh. Det betyder, at ca. 7.800 aarhusianeres årlige elforbrug vil kunne dækkes af de nye anlæg og vil medføre en CO2-reduktion på ca. 1.500 tons om året.

I dag producerer de eksisterende solcelleanlæg på kommunens bygninger ca. 2.300 MWh. Det svarer til. 1.400 aarhusianeres årlige elforbrug og reducerer udledningen af CO2 med ca. 270 tons om året.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Jobbene forsvinder i byggeriet, men fire underbrancher går frem
Tager en større bid af Vinge: Nu får Ikeas boligbygger 1.800 boliger i området
Ekspert: Presset stålmarked giver mulighed for lukrative handler
Optagne på erhvervsuddannelser er det laveste i ti år
Krigen i Ukraine sender Femern-entreprenører på europæisk ståljagt
Tal for alternativer til forkætret havneudvidelse i Aarhus er nu klar
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Wood Supply DK
Building Supply DK
Jern & Maskinindustrien
Mester Tidende
Motor-magasinet

Send til en kollega

0.8