23948sdkhjf

Ekspert: Presset stålmarked giver mulighed for lukrative handler

Krigen i Ukraine påvirker stålmarkedet markant. Det er en udfordring, men giver også muligheder for gode handler til Femern-projektet, mener international ekspert.

Byggeriet af Femern-forbindelsen begynder midt i et svært marked for stål.

Krigen i Ukraine, generel lav efterspørgsel og høje energipriser presser markedet, fortæller den internationale analytiker, Joaquim Eleuterio, der er tidligere direktør i stålgiganten ArcelorMittal og i dag uafhængig brancheekspert.

Invasionen har tvunget hovedentreprenøren FLC til at gå på jagt andre steder primært i Vesteuropa, men her er mange stålværker lukket ned som følge af høje energiomkostninger og manglende efterspørgsel.

-Den bedste og dominerende producent er ArcelorMittal. Men selv de har stoppet en stor del af deres anlæg i polen og Spanien pga. manglende efterspørgsel, fortæller Joaquim Eleuterio.

Kompliceret

Joaquim Eleuterio kender Femern-projektet på et overordnet niveau og understreger derfor, at han ikke kender til de konkrete typer af stål, som skal anvendes. Men generelt gælder det, at jo mere kompleks et produkt, man efterspørger, desto sværere er det at finde leverandører, der kan levere stål i tilstrækkelige mængder.

-Stål er et meget teknisk materiale. Jo mere avanceret stål, der eksempelvis er sikret mod korrosion, desto mere kompliceret er det at få adgang til. Eksempelvis er der en meget dygtig leverandør i Sverige, som kan levere stål i høj kvalitet, men slet ikke i de mængder, som skal anvendes til Femern, siger han.

Invasionen i Ukraine sat en midlertidig stopper for stål fra Europas største producent, Rusland, samt Ukraine, hvor halvdelen af stålværkerne stadig er ude af drift som følge af invasionen. Det rammer også logistikkæderne i hele Østeuropa, fortæller han.

-Hele transportkæden i Østeuropa er ødelagt som følge af krigen i Ukraine, fordi jernbanerne prioriteres til transport af våben og materiel. Det er med andre ord dyrt og svært at få stål leveret, lyder det fra industrieksperten.

Muligheder for Femern-projektet

Alligevel kan der være fordele for danskerne i jagten på stål, selv om situationen er svær. Med 360.000 tons over de kommende 3,5 år vil Femern udgøre en attraktiv kontrakt for de pressede stålværker.

-Stål er et svært marked, på den anden side er der også gode muligheder, netop fordi at både efterspørgsel og pris er lav, siger Joaqium Eleuterio og peger på, at mange producenter har større lagre, som de har svært ved at komme af med i øjeblikket.

Danmark har desuden fordelen af at have let adgang til havet og at være tæt på nordeuropæiske leverandører. Tyskland er Europas næststørste producent af stål, og desuden har førende producenter både anlæg og lagre ved havne i relativ nærhed til projekthavnen i Rødbyhavn.

Dette gælder blandt andre ArcelorMittals anlæg i Dunkirk og Hamborg, Tata Steel i IJmuiden samt Thyssenkrupp, der har et stort lager i Amsterdam, fortæller han.

-Med den volumen, vi taler om her, vil der være tale om en længerevarende kontrakt og en god ordre. Branchen vil gerne have kontrakten, så med dygtige indkøbere burde det være muligt at lave gode handler, siger Joaqium Eleuterio.

Det har ikke været muligt at få et interview med FLC.

Artiklen er en del af temaet Femern.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109