23948sdkhjf

Arkitekt bag app til KS-rapporter: - Vi har ramt et hul i markedet

Arkitekt Bjarke Schou Bentzen havde gennem 17 år ledt efter en god løsning til kvalitetssikring. Med håndværkerens virkelighed i baghovedet skabte han derfor Captego, der kan bruges til at forudse fejlene, før de sker

Bjarke Schou Bentzen sidder i en taxa på vej til lufthavnen, da Mester Tidende første gang ringer forgæves. Dagen efter er han for en kort stund drejet ind på en rasteplads, før han skal ræse videre ad motorvejen. At app’en Captego, der en app til kvalitetsrapportering i byggeriet, har ramt et eller andet hul markedet, illustreres af den fart, hverdagen skyder. 

Det frustrerede mig helt vildt, at der ikke fandtes en god, simpel løsning på kvalitetsdokumentation i byggeriet. Bjarke Schou Bentzen, direktør og stifter af Captego

I skrivende stund benyttes den herhjemme af 500 virksomheder, ligesom man er kommet ind på det engelske marked og er på vej ind i Skandinavien, Tyskland og USA. De frustrationer, han selv følte gennem 17 år som arkitekt, lader til at være universelt genkendelige.

- Det frustrerede mig helt vildt, at der ikke fandtes en god, simpel løsning på kvalitetsdokumentation i byggeriet. Jeg tror, at jeg har haft 100 forskellige løsninger installeret på min telefon, fortæller han.

Alle løsninger han forsøgte sig med, var alle skrivbare pdf’er, hvor det krævede 15-20 kliks, før det enkelte billede med anmærkning var registreret. ”Det får du aldrig håndværkere til,” ved han af erfaring. Derfor er Captego udviklet med slutbrugeren i tankerne. 

Captego er en intelligent kamera-app, hvor brugeren skal koncentrere sig om at tage billeder. Resten er automatiseret. Den kamerabaserede app rummer tegninger og stedfæster fotos, så der ikke er tvivl om, hvad fotoet viser.

- Hvis man kommer forbi en vandhane, der drypper, så skal man med andre løsninger registrere, at det er det her byggeri, den her etage, det her rum og specifikt den her vandhane. Her skal du blot angive, at det drejer sig om en vandhane og tage billedet.

Blåstemplet ude i byggeriet

I Milton Huse kan Søren Egelind, der er ansvarlig for bæredygtighed, DGNB og KS, nikke genkendende til, at det er et værktøj, som de rimeligt ubesværet har fået håndværkerne til at bruge. Hvilket han med et glimt i øjet anfører er imponerende i en branche, hvor det meste nyt godt kan blive mødt med let skepsis.

- Vores byggeleder har også været gode til at gribe bolden og formidle videre, hvorfor den her dokumentation giver god mening. Og fordi det er så brugervenligt, er det jo bare i alles interesse, at vi har de her ting på det rene.

Hele processen er blevet meget mere gennemskuelig. Nu har vi faste kravlister på områder, hvor vi forlanger et øget fokus. Søren Egelind, ansvarlig for bæredygtighed, DGNB og KS i Milton Huse

I Milton Huse fik man øjnene op for Captego, da man i takt med udvidelsen af forretningen til produktionen af rækkehuse, havde brug for et bedre kvalitetssikrende værktøj. Det skulle være nemt for dem, der skulle levere al den nødvendige dokumentation, og enkelt for de administrativt ansatte at trække data hjemme fra kontoret.

- Hele processen er blevet meget mere gennemskuelig. Nu har vi faste kravlister på områder, hvor vi forlanger et øget fokus. Og møder vi nogle former for problemer senere i processen, kan vi hurtigt lokalisere det og få det fikset.

Et værktøj til bedre risikostyring

Hvis man fodrer Captego med billeder, danner den selv automatiserede kvalitetssikrings-rapporter. Den genererer samtidigt tidslinjer over byggeriet. 

Der er ikke andre lignende løsninger, der kigger på den enorme værdi af data, når det kommer til at forbedre ens forretning. Bjarke Schou Bentzen, direktør og stifter Captego

Og sidstnævnte løser et andet behov, Bjarke Schou Bentzen ikke kunne få dækket gennem de eksisterende løsninger på markedet. Projekt efter projekt fandt han sig stående med de samme problemer. 

- Der var en kæmpe mangel på en metode til at skabe overblik gennem indsamling af data og på den måde kunne dyrke en god risikostyring.

Captegos største potentiale ligger i dataindsamlingen, mener han. Det kan give virksomhederne en værdifuld forståelse for, hvor i processen fejlene typisk sker, og hvem der laver dem.

- På den måde kan man risikostyre udenom mange af de fejl, der forsinker projekterne. Det gør os unikke. Der er ikke andre lignende løsninger, der kigger på den enorme værdi af data, når det kommer til at forbedre ens forretning.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111