23948sdkhjf

Licitationen mener: Uholdbart at tryne sig til produktionsgevinst

Mens man i industrivirksomhederne populært sagt kan øge produktiviteten ”blot” ved at skrue på logistikken, råvareindkøb, samlebåndet o.a., så er det mere kompliceret i byggeriet.

Enemærke & Petersens erfaringer, som blev omtalt her i avisen forleden, viser dog, at det kan lade sig gøre.

Andre aktører i byggeriet har lullet sig i søvn og mener, at det er sværere at opnå produktivitetsgevinster i branchen fordi der er stor forskel på at stå i mudder og pløre på en byggeplads end at står i en opvarmet industrihal. Og fordi et byggeri kun i beskedent omfang kan gøres til en industriel rutine, hvor man gennemfører de samme processer og byggerier fra gang til gang.

Vil man opnå produktivitetsgevinster i byggeriet, så ville det være fantastisk, hvis man, i overført betydning, før starten af et byggeri kunne sende helikopteren luften og få det fulde overblik over hele byggesagen. Inden man når så langt, så er der en lang række processer som skal analyseres.

En del af disse processer vil helt givet være ens fra byggesag til byggesag, men andre er forskellige. Det kan der også tages højde for i jagten på øget produktivitet. Men, der kan ikke tages højde for, at der er himmelvid forskel på kompetenceniveauet i virksomhederne. Og dermed forskel på samarbejdsvilje og -evner. Kombineret med den benhårde priskonkurrence og rigide udbudsformer, så ender det alt for ofte med primitiv tryning for at holde skindet på næsen i stedet for et konstruktivt samarbejde om at jagte og dele produktionsgevinsten.

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109