23948sdkhjf

Boligselskab søger nedriver til 50.000 etagemeter i udsat område

310 almene boliger i Bispehaven skal rives ned og erstattes af blandt andet 530 nye private boliger

Omdannelsen af et af landets utrygge og nedslidte boligområder, Bispehaven i det vestlige Aarhus, rykker nærmere en markant, fysisk ændring i bybilledet: Nedrivning af seks boligblokke.

Østjysk Bolig har netop præsenteret udbuddet for nedrivningen af cirka 50.000 etagemeter, der omfatter de seks boligblokke inklusive kældre, underkælder, to parkeringsparkkældre, trivselshuse og fælleshus. Det fremgår af overvågnings- og udbudsredskabet Projektagenten.

Med nedrivningen forsvinder 310 af de i alt 871 almene familieboliger i Bispehaven. I stedet skal der bygges 530 private boliger, nyt erhverv og offentlige bygninger.

Nedrivningen er, som boligselskabets forventninger lød i forbindelse med en forudgående markedsdialog tidligere i år, samlet i én kontrakt og i totalentreprise.

Hensyn til naboerne

For at sikre, at nedrivningen ikke er til unødig gene for beboere i de omkringliggende bygninger eller for trafikken i området, skal totalentreprenøren blandt andet foretage den nødvendige projektering, inklusive statiske beregninger, før nedrivningerne gennemførelse, understreger Østjysk Bolig i udbuddet.

Opgaven ventes at forløbe over cirka 28 måneder, og entreprisesum er sat til anslået 60 mio. kr.

Interesserede entreprenører og nedrivere har frem til at 16. december for at lægge billet ind på opgaven. Østjysk Bolig forventer ifølge udbuddet herefter at invitere tre ansøgere til at afgive bud, hvilket – ifølge planen som den er nu - vil ske kort efter nytår; 4. januar 2023.

Hermed er der sket en mindre forskydning i tidsplanen. Hvor det i forbindelse med markedsdialogen tidligere i år lød, at projektering og gennemførelse af nedrivningen skulle finde sted i 2023 og 2024, er start og afslutning nu rykket til tredje kvartal 2023 og tredje kvartal 2025.

Nej fra beboerne – ja fra repræsentantskabet

Nedrivningen af de seks boligblokke i Bispebjerg falder under en aftale, som Østjysk Bolig og Aarhus Kommune indgik tilbage i 2019. Baggrunden var Folketingets såkaldte ghettoplan, hvorunder andelen af almene familieboliger i en række særligt udsatte områder højst måtte være 40 pct. almene familieboliger i 2030.

I Bispehaven betyder de planer nu, at de seks boligblokke med 310 af områdets 871 almene boliger forsvinder fra bybilledet. I stedet skal der etableres 530 private boliger i det udsatte område, blandt andet nye, private rækkehuse, der skal være med til at fastholde og tiltrække børnefamilier. Ud over de mange nye boliger får området også offentlige bygninger - herunder kultur- og idrætsfacilitet - og nye erhvervslokaler.

Helhedsplanen for Bispehaven, som blandt andet omfatter nedrivning og nybyggeri, blev godkendt af Aarhus Byråd i december sidste år, efter at være stemt ned af beboerne i Bispehaven måneden forinden.

Efterfølgende stemte Østjysk Boligs repræsentantskab, boligforeningens øverste myndighed, ja til planen på et møde 20. januar 2022.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157