23948sdkhjf

Solfilm: Afklaring – og så dog

Man må godt montere solfilm på entreprenørmaskinerne, men der er regler for hvordan og hvor meget solfilmen må begrænse udsynet

Mange entreprenørmaskiner, herunder bl.a. gravemaskiner og læssemaskiner, får monteret en solfilm, så føreren ikke i så høj grad får solen i øjnene. Spørgsmålet har været rejst overfor Licitationen Byggeriets Dagblad, og vi har søgt et svar flere steder.

Overordnet er svaret, at det må man godt. Der er dog nogle regler, man skal overholde.

Hvad siger reglerne og er der et endegyldigt svar, som branchen kan bruge?

Materielsektionen i Dansk Erhverv har undersøgt sagen via organisationens  chefkonsulent for arbejdsmiljø, jurist Mirjana Selisek, som har spurgt i Sikkerhedsstyrelsen og i Arbejdstilsynet:

- For så vidt de vejkørende entreprenørmaskiner, er de underlagt færdselsreglerne, hvor reguleringen er meget klar. Det er ikke lovligt at montere solfilm i fordøre og forrude af sikkerhedsmæssige hensyn. Solfilmen må kun monteres i bagruden og de bagerste sideruder – uanset om køretøjet er på hvide eller gule nummerplader, siger Mirjana Selisek til Licitationen Byggeriets Dagblad.

Ikke vejkørende maskiner

Anderledes ser det ud med entreprenørmaskiner, som ikke er vejkørende:

- Mobile, men ikke vejkørende entreprenørmaskiner er underlagt indretnings- og anvendelsesreglerne, og det er Sikkerhedsstyrelsen der regulerer indretningsregler. De siger – som det også tidligere er fremgået af Licitationen Byggeriets Dagblad:

”Efter Maskindirektivet er solfilmen på mobile ikke vejkørende entreprenørmaskiner tilladt, under den betingelse, at ruderne ikke er tonet så meget, at det hinder et frit og sikkert udsyn fra maskinen. Dette er reguleret i DS/EN 474-1:2022, som er en standard, som sælgere af maskiner skal overholde. Under punktet døre og ruder henvises til UN ECE Reg. 43, der er et regulativ, der beskriver, hvordan man skal måle synsfeltet og teste ruder. Synsfeltet må ikke komme under 70 procents lysgennemgang”.

- Konklusionen er, at såfremt en entreprenørmaskine, med påmonteret solfilm, lever op til Maskindirektivets krav, er den ud fra en indretningsvinkel fuldt lovlig. Omvendt er en maskine, der har påmonteret solfilm, der overskrider kravet, dermed ikke lovlig, siger Mirjana Selisek.

Konklusionen er, at såfremt en entreprenørmaskine, med påmonteret solfilm, lever op til Maskindirektivets krav, er den ud fra en indretningsvinkel fuldt lovlig. Omvendt er en maskine, der har påmonteret solfilm, der overskrider kravet, dermed ikke lovlig. Mirjana Selisek, chefkonsulent, arbejdsmiljø, Dansk Erhverv.

Kán være ulovligt

Men det betyder ikke, at den hellige gravemaskine er velforvaret, for Arbejdstilsynet kan til enhver tid vurdere den konkrete situation. For det er nemlig Arbejdstilsynet, der regulerer anvendelsesregler:

- Arbejdstilsynets vurdering af anvendelse af solfilm på mobile, ikke-vejkørende entreprenørmaskiner vil altid bero på en konkret vurdering, om arbejdet kan udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt, under de aktuelle forhold, herunder om udsynet fra førerhuset er forsvarligt under hensyn til forholdene, så det ikke øger risikoen for påkørsel af personer m.v. på arbejdsstedet, siger hun og tilføjer:

- Konklusionen er, at Arbejdstilsynet kan finde selve anvendelsen af en ellers fuldt lovligt indrettet entreprenørmaskine, som værende ikke sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarlig, siger Mirjana Selisek til Licitationen Byggeriets Dagblad.

Tilbage står så maskinimportører og -forhandlere med et spørgsmål, som er delvist besvaret. For spørgsmålet om solfilm figurerer ikke på listen over checkpunkter, når maskinerne er til deres lovpligtige eftersyn. Så spørgsmålet om, hvorvidt lovligheden af solfilm er til stede på den konkrete maskine, besvares faktisk ikke på et lovpligtigt eftersyn.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078